Διαπολιτισμικές διαδρομές από τρεις φορείς στις 21 Μαρτίου
19 Μαρ 2019
Συνταξιούχος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο Βόλο
19 Μαρ 2019

Μηχανικών Αναγέννηση: “Το Τεχνικό Επιμελητήριο ∆ΕΝ θα γίνει προεκλογικό κέντρο, ούτε πολιτικό γραφείο”

Μοιράσου το άρθρο:

Κάλεσμα προς όλους τους μηχανικούς να προχωρήσουν σε μια ευρεία συνεργασία,  μακριά από κομματικές προελεύσεις, παρατάξεις και αγκυλώσεις, απευθύνει η παράταξη «Μηχανικών Αναγέννηση» της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, ενόψει και των εκλογών που θα διεξαχθούν στον Φορέα το Νοέμβριο του 2019, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο και την τοπική κοινωνία.

Με ανακοίνωσή τους τα μέλη της παράταξης κατηγορούν την Διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου ότι χρησιμοποιεί τον Φορέα ως πολιτικό σκαλοπάτι για γρήγορη αναρρίχηση σε άλλου είδους ενασχολήσεις, καταγγέλλοντας ότι έχουν μετατρέψει το ΤΕΕ Μαγνησίας σε προεκλογικό κέντρο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Άραγε, σε ποιο από τα Ελληνικά Τεχνικά Επιμελητήρια οργανώνονται και διεξάγονται προεκλογικές συγκεντρώσεις πολιτικών και αυτοδιοικητικών συνδυασμών που δεν έχουν σχέση με το Επιμελητήριο και τους Μηχανικούς; Προβλέπεται κάτι τέτοιο στον υφιστάμενο κανονισμό λειτουργίας και το υπάρχον θεσμικό πλαίσι; Έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις; Και καθώς ήδη γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο ∆ΕΝ προβλέπεται πουθενά, μήπως έφτασε η ώρα, όλοι εμείς οι σκεπτόμενοι ∆ιπλωματούχοι Μηχανικοί να σταματήσουμε να ανεχόμαστε τις προσβλητικές συμπεριφορές εκείνων των ολίγων, που προσπαθούν να μετατρέψουν το «Σπίτι των Μηχανικών», το δικό μας Επιμελητήριο, σε προεκλογικό κέντρο; Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τον συνεχιζόμενο ευτελισμό του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου. Η υπομονή των Μηχανικών, κυριολεκτικά εξαντλήθηκε.

Προφανώς, για την σημερινή ∆ιοίκηση του ΤΕΕ, τα θέματα που απασχολούν τους Μηχανικούς δεν είναι σημαντικά. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι χαμηλές αμοιβές, οι υπερβολικές εκπτώσεις, τα ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα, το νομοθετικό αλαλούμ, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό και η γενικότερη υποβάθμιση των Μηχανικών, αποτελούν άγνωστες έννοιες. Άλλωστε για εκείνους, το Τεχνικό Επιμελητήριο αποτελεί απλά, ένα πολιτικό σκαλοπάτι που προσφέρεται για γρήγορη αναρρίχηση σε διαφορετικές, πιο ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις Εμείς το είχαμε αντιληφθεί και το είχαμε επισημάνει εγκαίρως. Για μία ακόμη φορά, απλά δικαιωθήκαμε.

Προφανώς και δεν περιμένουμε τις Επιμελητηριακές Εκλογές του Νοεμβρίου του 2019 για να λάβουμε τα μέτρα μας. Τότε, οι ∆ιπλωματούχοι Μηχανικοί θα πράξουν το αυτονόητο και το Επιμελητήριο θα αλλάξει και τυπικά σελίδα. Μία στείρα θητεία μηδαμινού επιμελητηριακού έργου, θα λάβει οριστικά τέλος. Καθώς η εποχή των πολιτικών καιροσκόπων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, ο τεχνικός κόσμος έχει ήδη αντιληφθεί εκείνους που παίζουν περίεργα παιχνίδια στις πλάτες του. Εκείνους, τους αυτοαποκαλούμενους … «πιο έξυπνους», που τάζουν αριστερά και δεξιά «λαγούς και πετραχήλια», μπας και ξεγελάσουν κάποιον από τους ελάχιστους εναπομείναντες, που ακόμη δεν αντιλαμβάνονται τι πραγματικά συμβαίνει .

Η «Μηχανικών Αναγέννηση», έχοντας στις τάξεις της στελέχη υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, έχει καταθέσει σημαντικές & τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του Επιμελητηρίου. Του Επιμελητηρίου που οραματιζόμαστε, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και όχι του συντεχνιακού & κομματικά εξαρτώμενου «μικρομάγαζου» που όλοι περιφρονούν.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που ενώ κυριολεκτικά έχουν «μπατάρει τη βάρκα», υπόσχονται ανερυθρίαστα ένα καλύτερο αύριο και σε εκείνους που κοπιάζοντας καθημερινά, δείχνουν με τα έργα, τις βραβεύσεις και τις απανωτές διακρίσεις τους, την ποιότητα που τους χαρακτηρίζει.

Το τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο, εδώ και καιρό σταμάτησε ουσιαστικά να λειτουργεί. Η κατάργηση όλων των Επιστημονικών Επιτροπών, οι ελάχιστες Συνεδριάσεις της ∆ιοικούσας Επιτροπής και οι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού Συγκλίσεις της Αντιπροσωπείας, απλά το επαληθεύουν. Ζητήσαμε εδώ και καιρό τις παραιτήσεις εκείνων που πλέον δεν μπορούν να διοικήσουν. ∆εν είχαμε αυταπάτες, ότι θα είχαν την ελάχιστη ευαισθησία για να το πραγματοποιήσουν.

Καλούμε όλους τους Συναδέλφους Μηχανικούς, μακριά και πέρα από κομματικές προελεύσεις, παρατάξεις και αγκυλώσεις, στη διενέργεια μίας ευρείας και διαφανούς συνεργασίας, μέσω της οποίας θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τα ζητήματα που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο και την τοπική κοινωνία. Σημαντικά ζητήματα, όπως (ενδεικτικά) η μείωση των συντελεστών δόμησης, οι νέοι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση, η κατάργηση της δυνατότητας ανέγερσης κτιρίων σε οικόπεδα με συνιδιοκτησίες, η δαιδαλώδης διαδικασία αδειοδότησης και κατασκευής ιδιωτικών και δημοσίων έργων και η ευρύτερη αντιαναπτυξιακή πολιτική, πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο δυναμικό και οργανωμένο.

Τα Μέλη της «Μηχανικών Αναγέννηση» δείχνουν από την αρχή την ασφαλή οδό προς το μέλλον, διαμορφώνοντας μία νέα δυναμική προοπτική. Προβληματίζονται και ενδιαφέρονται, συνδιαμορφώνοντας θέσεις μέσα από τακτικές, ανοιχτές Συνεδριάσεις και πλήρη διαφάνεια. Συμμετέχετε και εσείς στην δημιουργική αυτή προσπάθεια Συνεισφέρετε με ιδέες και νέες προτάσεις Πάρτε επιτέλους την τύχη στα χέρια σας Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να διεκδικήσουμε το καλύτερο Και να είστε σίγουροι πως πολύ σύντομα θα τα καταφέρουμε.

Με εκτίμηση
Η ∆ιοικούσα Επιτροπή
του ∆ιεπιστημονικού Φορέα «Μηχανικών Αναγέννηση»

Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραγιάννης,   Ο Αντιπρόεδρος Ιωάννης Αρέθας,  Η Γραμματέας Σταυρούλα Μαλαμούλη

Τα Μέλη

Κωνσταντίνος Ντόβας Υπεύθυνος Οργανωτικού Τομέα Σπυρίδων Τσιρνόβας Υπεύθυνος Επιστημονικού Τομέα Κωνσταντίνος Σπύρου Υπεύθυνος ∆ράσεων Ανθή Βαρελογιάννη Υπεύθυνη Επικοινωνίας»

Μοιράσου το άρθρο: