Ανοιχτό το οδικό δίκτυο – Κλειστά τα σχολεία σε πολλές ορεινές περιοχές
25 Φεβ 2019
Εκδήλωση νομικής πληροφόρησης: «Ζητήματα Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Ασφάλισης»
25 Φεβ 2019

Κινητοποίηση φορέων την Τετάρτη στο νοσοκομείο και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση

Μοιράσου το άρθρο:

Μετά την μαζική συμμετοχή των φορέων της Καρδίτσας στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε και δόθηκε συνέντευξη τύπου το Σάββατο κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί μαχητική και μαζική απάντηση σε όσα συμβαίνουν στον τομέα της υγείας στο νομό μας, την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, σς κινητοποίηση στο νοσοκομείο.
Στη συνέντευξη τόσο ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσοκομειακών Έκτορας Γάζος, όσο και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, Κλεοπάτρα Ζούκα, παρουσίασαν πλευρές του ψηφίσματος που παρουσιάστηκε στην σύσκεψη και είναι:
ΨΗΦΙΣΜΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
Για τις τεράστιες ελλείψεις
σε υπηρεσίες υγείας, πρόληψης και θεραπείας,
που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες στο νομό Καρδίτσας

Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας. Τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ έχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας έχουν υποβαθμιστεί σε γραφεία συνταγογράφησης, αφού δεν έχουν σχεδόν καθόλου εξοπλισμό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα ασφαλιστικά μας ταμεία, δηλαδή η τσέπη των εργαζόμενων, αναλαμβάνουν σε τεράστιο βαθμό τα βάρη του συστήματος υγείας για νοσήλια, θεραπείες και φάρμακα, την ώρα που μειώνεται δραματικά η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Αυτή είναι η πολιτική που επιτάσσει η Ε.Ε. και ακολουθεί πιστά η Κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες.
Ειδικά σε έκτακτες καταστάσεις αυξημένων αναγκών, όπως τώρα με τα εκατοντάδες περιστατικά γρίπης, υπάρχουν δομές υγείας σε οριακό σημείο λειτουργίας. Δεν επαρκούν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού που τα στελεχώνει, χωρίς μάλιστα να προβλέπονται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι τακτικές δηλώσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις προσωπικού έχουν ως μόνο σκοπό να κατευνάσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και καταρρίπτονται από την πραγματικότητα.
Ακόμα και στο νοσοκομείο του νομού, οι υπηρεσίες για την υγεία των λαϊκών οικογενειών συνεχώς υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται.
Πιο συγκεκριμένα:
-Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η Παιδιατρική Κλινική που λειτουργεί με έναν επικουρικό γιατρό, έναν αποσπασμένο γιατρό από το ΠΕΔΥ και τη μόνιμη γιατρό-Διευθύντρια σε αναρρωτική άδεια. Οι μεθοδεύσεις για προσωρινό μπάλωμα του διαχρονικού προβλήματος με ολιγοήμερες μετακινήσεις ιατρών, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά αντίθετα αξιοποιεί και προωθεί την αντιδραστική νομοθεσία για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων. Αποκαλύπτει τη λογική ότι με προσωρινά μέτρα θα κουκουλώνονται οι πάγιες ανάγκες.
-Η Γυναικολογική-Μαιευτική Κλινική υπολειτουργεί, με ένα μόνιμο, έναν επικουρικό και έναν ακόμη γυναικολόγο με απόσπαση από θέση αγροτικού, χωρίς να καλύπτει όλες τις εφημερίες του μήνα. Η αίθουσα τοκετών, η μόνη σε όλο το νομό, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης θέρμανσης.
-Τα κέντρα υγείας στερούνται παθολόγων και παιδιάτρων, ενώ αδυνατούν να πραγματοποιήσουν στοιχειώδεις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες οικογένειες αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ξοδεύοντας από το υστέρημά τους. Ταυτόχρονα, έχουν πληθύνει στο νομό οι ιδιωτικές κλινικές αποκατάστασης και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στους γειτονικούς νομούς, όπου απευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες, τα ιδιωτικά μαιευτήρια και οι πολυκλινικές τρίβουν τα χέρια τους για να βγάλουν κέρδη από την ασθένεια του λαού και των παιδιών του.
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο!
Παίζουν με την υγεία των παιδιών μας, των γυναικών, του λαού συνολικά!
Οι αγώνες μας πρέπει να έχουν στόχο την αιτία αυτής της κατάστασης, την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας και την εμπορευματοποίησή της. Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που με την πολιτική τους στήριξαν και στηρίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και μπίζνες στην υγεία. Αυτοί μετατρέπουν τις δημόσιες δομές υγείας είτε σε κερδοφόρες επιχειρήσεις είτε σε μονάδες με τεράστιες ελλείψεις, γεγονός που αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση που εφαρμόζει την πολιτική των μνημονιακών δεσμεύσεων για προσλήψεις 1 προς 1, την ώρα που ακόμα και αυτό καταστρατηγείται με τις εκατοντάδες προσλήψεις και στη συνέχεια απολύσεις συμβασιούχων.
Ακολουθούν το επόμενο διάστημα οι Περιφέρειες που μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στα οικονομικά, άρα και στη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και οι Δήμοι που θα αναλάβουν την υποτυπώδη υποστήριξη των Κέντρων Υγείας ρίχνοντας τα βάρη ξανά στους εργαζόμενους μέσω των δημοτικών τελών.
Εμείς, που θιγόμαστε άμεσα από αυτές τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας, πρέπει να βγούμε στην αντεπίθεση!
Έχουμε εμπειρία. Η ενίσχυση και η διεύρυνση των προσπαθειών που ξεκινήσαμε, εδώ και καιρό, πολλοί φορείς του νομού συνέβαλε στην αποκάλυψη των υπευθύνων και στην αγωνιστική κάλυψη κάποιων αναγκών.
Συνεχίζουμε ώστε να πετύχουμε τόσο την ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων όσο και τη δημιουργία προϋποθέσεων για βαθύτερες αλλαγές σε όφελος των εργαζόμενων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους.
Η Υγεία αποτελεί κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα. Πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος σε όλους, πλήρως και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό (γιατροί, μαίες, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, καθαριότητα, φύλαξη).
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Καμία απόλυση επικουρικού ή συμβασιούχου.
• Αντί να μετακινούν γιατρούς και προσωπικό για να μπαλώνουν προσωρινά τις μόνιμες τεράστιες τρύπες του δημόσιου συστήματος υγείας, να μετακινήσουν κονδύλια που θα προκύψουν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
• Να προσληφθούν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι μόνιμοι παιδίατροι, όπως γίνεται με τις fast track διαδικασίες για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
• Άμεση και πλήρης λειτουργία της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής και στελέχωση της με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Άμεση λειτουργία της αίθουσας τοκετών.
• Επαρκής και αυξημένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς όλες τις δημόσιες δομές υγείας για τον απαραίτητο ιατρικό, υλικοτεχνικό και λοιπό εξοπλισμό.
• Δωρεάν εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες σε όλους ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, χωρίς λίστες αναμονής και ουρές.
• Καθολικό Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας. Όχι στην ανταποδοτική λειτουργία του συστήματος ασφάλισης.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
Μαζική Κινητοποίηση στην Πύλη του Νοσοκομείου την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 10πμ και Παράσταση Διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
(ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)
2. ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΚΛΙΖΑΣ (ΟΓΕ)
3. ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΑΜΑΣΙΟΥ (ΟΓΕ)
4. ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν.-Κ.Υ. Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
(ΕΙΝΚΥΝΚ)
5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ
ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
7. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
9. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
11. ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
12. ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΕΟΑΣΚ)
13. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
14. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
15. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
16. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ-
ΤΑΕ)
17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΗΡΟΥ
18. ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
19. ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ(ΕΓΕ)
20. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Μοιράσου το άρθρο: