Τρίτο αφιέρωμα στον Σταμάτη Κόκοτα
22 Φεβ 2019
Σε ετοιμότητα ο δήμος Αλμυρού ενόψει κακοκαιρίας
22 Φεβ 2019

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στη ΒΙΣ στην εκ περιτροπής εργασία

Μοιράσου το άρθρο:

Από σήμερα ξεκίνησε η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στη ΒΙΣ Βόλου με απόφαση της διοίκησης του εργοστασίου, όμως το Σωματείο αντιδρά και δηλώνει την αντίθεσή του ενώ ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με φορείς σε Βόλο και Αθήνα για να ενημερώσει για τα όσα έχουν περιέλθει σε γνώση του. Καταγγέλλει την εταιρία ότι επιχειρεί να μετακυλίσει το κόστος των ατυχών επιλογών της στις πλάτες των εργαζόμενων, επιβάλλοντας το σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, με απασχόληση μια λιγότερη ημέρα την εβδομάδα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει:

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Προσωπικού «ΒΙΣ Βόλου», αφού έλαβε γνώση εγγράφως των θέσεων της Εταιρίας και των λόγων που αυτή τώρα επικαλείται, για να επιβάλει την εφαρμογή Συστήματος εκ περιτροπής εργασίας, από 22/02/2019 έως 12/04/2019, με απασχόληση μια λιγότερη ημέρα την εβδομάδα (Παρασκευή) κάνει γνωστά τα εξής:

Το Σωματείο σε καμία περίπτωση δεν συναινεί με την προτεινόμενη, κι εκβιαστική (έναντι απολύσεων!) αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο εργοστάσιο.

Και τούτο γιατί δεν είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων η αιτία (και άρα η λύση τωρα) του προβλήματος, αλλά η ίδια η επιλογή της Εταιρίας, να αναζητήσει την πρώτη ύλη από την «πιο φθηνή αγορά του Εξωτερικού», σύμφωνα με δική της, εσφαλμένη, όπως αποδείχθηκε, εκτίμηση της, που οδήγησε, όμως, στο κλείσιμο του Τμήματος Χαρτοποιϊας!

Σήμερα και εξαιτίας του επίσης εσφαλμένου προοδευτικού περιορισμού των δραστηριοτήτων της Εταιρίας, με αποκλειστική και πάλι ευθύνη της, έρχεται η ίδια και επιχειρεί να μετακυλύσει το κόστος των ατυχών αυτών επιλογών της στις πλάτες των εργαζόμενων, οδηγώντας τους στο εκβιαστικό δίλημμα «ή αποδέχεστε αυτήν την κατάσταση και αυτές τις αλλαγές ή το μέλλον του εργοστασίου καθίσταται άδηλο»!

Οι εργαζόμενοι, όμως, που δεν ανέχονται να τους αντιμετωπίζουν σαν αφελείς, πολύ δε περισσότερο, να τους εκβιάζουν, και γνωρίζοντας καλά και από πρώτο χέρι τις αιτίες αυτής της κατάστασης, με ΑΠΟΦΑΣΗ της Γενικής τους Συνέλευσης ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ την πρόταση αυτή της Εταιρίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι θεωρούν πως ουδείς περισσότερο από τους ίδιους και τους οικογένειές τους δεν πονά και δεν νοιάζεται για το μέλλον του εργοστασίου, για τον λόγο δε αυτόν και δεν θα επιτρέψουν παιχνίδια σε βάρος τους, προκειμένου να επικαλυφθούν οι ευθύνες εκείνων που πραγματικά τις φέρουν.

Στήριξη του Εργατικού Κέντρου Βόλου 

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου στηρίζει τις θέσεις του Συλλόγου Εργατοϋπαλλήλων Προσωπικού «ΒΙΣ Βόλου», που με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, απορρίπτει ως εκβιαστικό το δίλημμα της Εταιρίας, να αποδεχτεί την εφαρμογή Συστήματος εκ περιτροπής εργασίας, στη ΒΙΣ, κάτω από τη «Δαμόκλειο σπάθη» των απολύσεων!

Το ΕΚΒ καλεί την Εταιρία να αναθεωρήσει τη στάση της και να πάψει να μετακυλύει στους εργαζόμενους τις αρνητικές συνέπειες των δικών της άτυχων επιλογών, σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση πρώτης ύλης, για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου.

Το ΕΚΒ θα παρακολουθεί το θέμα, στηρίζοντας τις όποιες περαιτέρω αποφάσεις λάβει το Σωματείο.

Μοιράσου το άρθρο: