Επιτροπή Αγώνα Πολιτών: Η περιφέρεια να αποκαλύψει ποιος ευθύνεται για την άσχημη οσμή
15 Φεβ 2019
Τέσσερις Βολιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας
15 Φεβ 2019

Η κοινωνική οικονομία στους δήμους

Μοιράσου το άρθρο:

Του Χρήστου Καραζούπη -Οικονομολόγου

Υποψηφίου δημάρχου Αλμυρού

 

Η κοινωνική οικονομία εν όψει Δημοτικών εκλογών είναι ένα  μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τους συνδυασμούς που θα θελήσουν να την εντάξουν στο πρόγραμμά τους, θεσμούς και εφαρμογές της. Συνδυασμοί που έχουν να παρουσιάσουν πρόσθετα εργαλεία και πρακτικές, να προτείνουν πρόσθετες  λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος πλεονεκτούν έναντι εκείνων που χαρακτηρίζονται από εκσυχρονιστική απάθεια και οκνηρία.

Να προσθέσουν πόρους και υπηρεσίες σε τομείς που διαφορετικά ο Δήμος δεν δύναται να προσφέρει. Να κινητοποιήσει ανενεργούς δημοτικούς πόρους σε εκτάσεις, κτίρια, δάση και περιβαλλοντικούς χώρους που το δημόσιο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αξιοποιήσουν.

Να ενισχύσει τον «κοινωνικό μισθό» των δημοτών με παροχές σε υπηρεσίες σε μια εποχή φθίνουσας ζήτησης της μισθωτής εργασίας.

1.Η Κοινωνική οικονομία στο τομέα της ενέργειας και ειδικά με τις ενεργειακές Κοινότητες, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για τις  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να μειώσει δραστικά μέχρι και στο 90% το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε τοπική κοινότητα, επιχείρηση και το νοικοκυριό θεσμικά κατοχυρωμένο με το ν. 4513 ΦΕΚ Α’ 9/23.01.2018 -Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξει  αλλά και το ν. Ν.4555/2018 «Κλεισθένης Ι. Η πρόκληση επομένως είναι μεγάλη για τους δήμους και τους δημότες οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άμεσα ενεργειακές κοινότητες.

  1. Να προστατέψει και να αξιοποιήσει το φυσικό περιβάλλον ως αειφορικό πόρο μέσα από τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς με στόχο την ποιότητα ζωής.
  2. Να δημιουργήσει και να λειτουργήσει από μόνη της αλλά και σε σύμπραξη με ιδιώτες, θεματικά και πολιτιστικά πάρκα αναψυχής και ψυχαγωγίας στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
  3. Να συμβάλλει στη πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική παιδεία με την ανάπτυξη της πολιτιστικής, και αθλητικής   επιχειρηματικότητας.
  4. Να ενισχύσει την προληπτική υγεία και κοινωνική μέριμνα στις υποδομές με κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες συνεργάζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  5. Να ενισχύσει με αυτές τις νέες δραστηριότητες την Τοπική Απασχόληση, και την τοπική αυτάρκεια σε προϊόντα διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση λόγω αυτοματισμού της τεχνολογίας και περικοπών των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕΣΩ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ είναι η μόνη ρεαλιστική λύση  σε μια εποχή φθίνουσας της ζήτησης της μισθωτής εργασίας.

Κάθε Δήμος σε μια σύγχρονη κοινωνία έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης στην ενίσχυση του κοινωνικού μισθού σε αγαθά και υπηρεσίες και οι πολίτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται  αυτή  την ευθύνη για εκείνους  που βγαίνουν μπροστά να τον εκπροσωπήσουν.

 

Μοιράσου το άρθρο: