Έκθεση με θέμα τους καλικάντζαρους από τη συλλογή Βελούδιου, στη Μακρινίτσα
21 Δεκ 2018
Πνεύμα αλληλεγγύης στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δήμου Ρ. Φεραίου
21 Δεκ 2018

Αφιέρωμα στον Σταύρο Τζουανάκο

Μοιράσου το άρθρο:

Στη σημερινή εκπομπή «Με γλέντια, με γραμμόφωνα και 1002 μεράκια», με την επιμέλεια του Τάσου Λιλλή, ακούμε ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Τζουανάκο, αγαπημένο ερμηνευτή του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού και μαζί σημαντικό συνθέτη. Μια φωνή εκφραστική, γνήσια ρεμπέτικη, νταλγκαδιάρικη που αγγίζει την καρδιά και γεννά πολλά συναισθήματα στον ακροατή.

Ο Σταύρος Τζουανάκος, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ολοκληρωμένου δημιουργού. Τη χρονική περίοδο από το 1948 έως και το 1964 πρόσφερε στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι περίπου 140 όμορφα τραγούδια (δικά του και άλλων δημιουργών) που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Ανήκει στην τελευταία «φουρνιά» των δημιουργών του νεώτερου ρεμπέτικου τραγουδιού (1940 – 1955). Επηρεασμένος έντονα από τα σκληρά και απάνθρωπα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, ο Σταύρος Τζουανάκος μεταφέρει στα τραγούδια του -ίσως καλύτερα και εντονότερα από άλλους λαϊκούς συνθέτες της εποχής του – το κλίμα της μελαγχολίας, της κοινωνικής αδικίας, της στέρησης, της απόγνωσης και αποσύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας, της ερωτικής απόγνωσης και της απιστίας, του χωρισμού, του θανάτου κλπ. Συχνά όμως στα τραγούδια του κινείται και σε κλίμακες αισιοδοξίας.

Στη δεκαετία του ’50 μεταναστεύει στις ΗΠΑ όπου εργάζεται σαν τραγουδιστής και μουσικός και παράλληλα ηχογραφεί πολλά από τα τραγούδια του. Εκεί θα φύγει ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 49 ετών.

 

Μοιράσου το άρθρο: