Τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της επιλέγει η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο»
14 Δεκ 2018
«Μελωδίες Γιορτινές» με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βόλου
14 Δεκ 2018

Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Μοντανάρη ή «Γιακουμή»

Μοιράσου το άρθρο:

Στη σημερινή εκπομπή «Με γλέντια, με γραμμόφωνα και 1002 μεράκια», με τον Τάσο Λιλή, στην ΕΡΤ Βόλου, ακούσαμε ένα αφιέρωμα στον Ιάκωβο Μοντανάρη ή «Γιακουμή», όπως ήταν γνωστός.

Ο Ιάκωβος Μοντανάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1893 από πατέρα Ιταλικής καταγωγής και μητέρα Ελληνίδα και πέθανε στις 11 Δεκέμβρη του 1965. Με τη λαϊκή μουσική ασχολήθηκε από το 1915 και έμαθε να παίζει πολύ καλά σαντούρι, τσέμπαλο, κιθάρα και ούτι.
Το κύριο επάγγελμα του Ιακώβου Μοντανάρη ήταν τραπεζικός υπάλληλος. Ξεκίνησε γράφοντας ελαφρά τραγούδια και, αν και αρχικά δεν είχε ιδιαίτερη επαφή με το χώρο του μικρασιατικού ρεμπέτικου, έγραψε εξαίρετα τραγούδια αυτού του ύφους.
Το τραγούδι που τον καθιέρωσε στη δισκογραφία με τίτλο «Κακούργα Πεθερά» περιέγραφε τη δολοφονία του εργολάβου Αθανασόπουλου, που είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Ένα τραγούδι με το οποίο έγινε γνωστός σε όλη τη χώρα και καταξιώθηκε σαν συνθέτης και μουσικός και φυσικά έβγαλε πολλά χρήματα απ’ αυτό το τραγούδι.
Ο «Γιακουμής», όπως ήταν γνωστός, ήταν άνθρωπος αγαπητός από όλους. Ηχογράφησε γύρω στα 30 τραγούδια μεταξύ των ετών 1931 – 1937.Αν και συνέχισε να ασχολείται ως μουσικός ως το τέλος της ζωής του δουλεύοντας με κάθε μορφής συγκροτήματα δημοτικά, Μικρασιατικά, λαϊκά και ρεμπέτικα , δεν επανήλθε στη δισκογραφία μετά το 1937.

 

Μοιράσου το άρθρο: