Ανακοίνωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα υδατικά της Θεσσαλίας και την ολοκλήρωση έργων Άνω Αχελώου
7 Δεκ 2018
Πρόγραμμα στήριξης των 12 ΤΟΜΥ της Θεσσαλίας  
7 Δεκ 2018

Μ. Χρυσοβελώνη: Κορυφαία πράξη για την υποστήριξη και τα δικαιώματα των γυναικών το σχετικό νομοσχέδιο

Μοιράσου το άρθρο:

Από την Καρδίτσα ξεκίνησε η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, με δεδομένο ότι είναι η πρώτη στην Ελλάδα που απόκτησε δομή για την υποστήριξη των γυναικών (Κέντρο Γυναικών), την πανελλαδική καμπάνια για την ενημέρωση και συνειδητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζήτήματα ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Από το γραφείο του δημάρχου Καρδίτσας παραχώρησε συνέντευξη τύπου αναφερόμενη κυρίως στο νομοσχέδιο για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας», όπως τιτλοφορείται. Πρόκειται για την κορυφαία πράξη για την υποστήριξη των γυναικών και των δικαιωμάτων τους στην Ελλάδα, είπε η υφυπουργός. Μιλάμε για νόμο – πλαίσιο που για πρώτη φορά – μετά από πολλά χρόνια – αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Κράτους για τα ζητήματα της Ισότητας των Φύλων.

Η κ. Χρυσοβελώνη αρχικά ανέφερε ότι τα χρόνια της οικονομικής επιτήρησης και της έντασης της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής κρίσης, τα ζητήματα της ισότητας των φύλων υποχώρησαν. Παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο, είναι Είναι κοινό συμπέρασμα, τουλάχιστον ανάμεσα στα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη και τις επιτροπές έρευνας που έχουν, ότι και η έμφυλη βία έχει αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο. Στοιχεία που αναφέρθηκαν και στις δύο συναντήσεις κορυφής μεταξύ στελεχών των χωρών της Ε.Ε. στις οποίες η κ. Χρυσοβελώνη εκπροσώπησε την Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων της. Επιπλέον, όπως ανέφερε, .
το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα έχει επιφέρει πρόσθετους πληθυσμούς των οποίων πολυάριθμα μέλη έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω του φύλου.

Αναφερόμενη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η κ. Χρυσοβελώνη υπογράμμισε ότι έχει μία σταθερή, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, δημοκρατική ατζέντα επάνω σε αυτά τα ζητήματα. «Παρά του ότι κάποιοι από το εξωτερικό, αλλά και φίλοι τους στο εσωτερικό της χώρας, μας έλεγαν όλα τα τελευταία χρόνια ότι οι δράσεις για την υποστήριξη των γυναικών με τις Δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας των Φύλων, αποτελούν «πολυτέλεια» μπροστά στην οικονομική κρίση και στην ανάγκη για περικοπές, εμείς κρατήσαμε ανοικτές αυτές τις δομές για την υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών και μάλιστα, τις βοηθήσαμε ακόμη περισσότερο». Η κυβέρνηση κύρωσε την συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, μια διεθνούς αναγνώρισης και κύρους συμφωνία που έχει γίνει με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Επιτροπής τα προηγούμενα χρόνια, η οποία καθορίζει όρους και κανόνες για την αντιμετώπιση των διακρίσεων με βάση το φύλο και τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, δεν αποτελεί ακόμη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, διότι έχουν μείνει κάποιες χώρες που δεν έχουν κυρώσει με τον ίδιο τρόπο την συμφωνία. Και δεν το έχουν κάνει, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός. οι ηγεσίες τους «επενδύουν» σε μικροπολιτικά πολιτικά οφέλη από την «δεξαμενή» ψήφων της ακροδεξιάς, του φασισμού, στην εσωτερική πολιτική τους σκηνή. Άλλωστε, και στην Ελλάδα ο νόμος για χρόνια δεν κυρωνόταν – για τους ίδιους λόγους – από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε.

Τις ερχόμενες ημέρες η κυβέρνηση εισάγει στην Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας». Η κ. Χρυσοβελώνη στάθηκε στα βασικά νέα στοιχεία αυτού.
– Για 1η φορά θεσμοθετείται η ισότητα των φύλων σε κάθε πεδίο της κοινωνικής δραστηριότητας. Στον ιδιωτικό, στον δημόσιο, επαγγελματικό και οικογενειακό χώρο, δημιουργεί προϋποθέσεις εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων.

– Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες):
Σχεδίαση, οργάνωση, συντονισμός και εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τις πολιτικές της ΓΓΙΦ και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Δημιουργούνται δυνατότητες για πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ.
Σύσταση Δημοτικών και Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας ως τοπικών θεσμών προώθησης των προαναφερθέντων πολιτικών. Δημιουργείται έτσι, μετά τις προσεχείς εκλογές, ένα νέο πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης των πολιτικών Ισότητας Φύλων κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

«Προσκαλώ και παρακαλώ τις γυναίκες να συμμετάσχουν πρωταγωνιστικά ως υποψήφιες για τις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Έτσι, θα μπορούν να αναλάβουν οι ίδιες τις τύχες τους, να στελεχώσουν και να διοικήσουν – είμαι σίγουρη – με τον καλύτερο τρόπο, τις νέες Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Φύλων κάθε γειτονιάς της Ελλάδας που θα προκύψουν μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός στο σημειο αυτό.

– Σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης:
Υποχρεωτική παρουσίαση δράσεων, μέτρων και προγραμμάτων σχετικά με την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο και αντίστοιχη χρηματοδότηση.

– Απαγόρευση χρήσης γλώσσας που υποκρύπτει ή εμπεριέχει έμφυλη διάκριση στα διοικητικά έγγραφα.

– Συμμετοχή γυναικών στα κοινά:
Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια. (όχι 1/3 ανά την επικράτεια)

– Καινοτομίες στην εκπαίδευση:
Εντάσσει την οπτική του φύλου και την σεξουαλική αγωγή και υγεία, με γνώμονα την ισότητα των φύλων, οριζόντια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

– Παρέμβαση στον τομέα της Υγείας:
Xορήγηση άδειας επτά (7) εργάσιμων ημερών, με πλήρεις αποδοχές, μετά από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

– Κοινωνική Αλληλεγγύη ευπαθών ομάδων γυναικών.
Σχεδιασμός προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, τα οποία επικεντρώνονται ιδίως στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων γυναικών.

– Καινοτομίες στον επαγγελματικό τομέα.
Εξάλειψη παραγόντων που ευνοούν τις διακρίσεις λόγω φύλου στο εργασιακό περιβάλλον και υλοποίηση Σχεδίων Ισότητας, τα οποία καταρτίζονται ύστερα από ενημέρωση και διαβούλευση με τις/τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Ειδικές ρυθμίσεις για μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους με υποχρέωση εκπόνησης σχεδίου ισότητας.

– Καινοτομίες στα ΜΜΕ
Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων με την προβολή μιας ισότιμης και απαλλαγμένης από στερεότυπα εικόνας του γυναικείου φύλου, υιοθέτηση κωδίκων δεοντολογίας και συμβάσεων αυτοδέσμευσης, ισότιμη προβολή γυναικών σε κάθε τομέα της ζωής της χώρας (κοινωνικά-πολιτικά-οικονομικά-πολιτιστικά)
Απαγόρευση διαφημιστικών, τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών, μηνυμάτων, με χρήση λόγου που εμπεριέχει έμφυλη διάκριση.

– Νομοθετική πρόβλεψη για την λειτουργία Δομών Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας και Ξενώνων.
Οι δομές εντάσσονται στο κρατικό προνοιακό σύστημα, και θεσμοθετείται η χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ διευκολύνεται η πρόσβαση γυναικών μεταναστριών και επεκτείνεται η χρήση κρίσιμων ξένων γλωσσών για θύματα προερχόμενα από χώρες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά στο Trafficking.

Κλείνοντας επεσήμανε : « Από τον Αύγουστο του 2018 υπάρχει πια ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να επαναθεμελιώσουμε το κοινωνικό Κράτος, αυτή τη φορά όμως, σε στέρεη και ορθολογική βάση.
Χωρίς σπατάλες, χωρίς άχρηστους διορισμούς, αλλά και χωρίς καταχρήσεις από τους επιτήδειους. Αν πετύχουμε στον στόχο αυτόν, τότε και η οικονομία θα πάει καλύτερα, γιατί και η κοινωνία θα πάει καλύτερα. Δεν μπορεί δυστυχισμένη κοινωνία, κοινωνία βίας και ανισοτιμίας, να έχει ανθηρή οικονομία για τους πολλούς. Δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία και δεν θα γίνει ούτε και τώρα.

Επίσης, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι δεν επέλεξα τυχαία την πόλη της Καρδίτσας για να κάνω την πρώτη επίσκεψη στο πλαίσιο αυτής της πανελλαδικής καμπάνιας ενημέρωσης για το νομοσχέδιο Ισότητας των Φύλων. Την επέλεξα διότι η πόλη αυτή ήταν η πρώτη στην οποία δημιουργήθηκε μία Δομή υποστήριξης των γυναικών, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας που λειτουργεί με αποτελεσματικό και πρότυπο τρόπο μέχρι και σήμερα. Τους ανθρώπους αυτού του Κέντρου, το προσωπικό, της διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο, τους συγχαίρω για την δουλειά τους τόσα χρόνια, συγχαίρω επίσης και τις δημοτικές διοικήσεις που τους στήριξαν».

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος στην τοποθέτησή του στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη που επισκέφθηκε το Δήμο Καρδίτσας την Παρασκευή 7/12 δήλωσε μεταξύ άλλων.
“ Πράγματι ο Δήμος Καρδίτσας είναι πρωτοπόρος στο ζήτημα της προώθησης της ισότητας των δύο φύλων λειτουργώντας εδώ και 26 χρόνια το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, το οποίο υλοποιεί σημαντικές δράσεις και προγράμματα και παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η λειτουργία του Κέντρου Γυναικών δεν ήταν πάντα χωρίς προβλήματα.
Ως Δημοτική Αρχή αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση του Δήμου βρήκαμε συσσωρευμένες οφειλές του Κέντρου ειδικά προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι επί μήνες και σε προμηθευτές. Με πολύ προσπάθεια καταφέραμε να ομαλοποιήσουμε τη λειτουργία της δομής ούτως ώστε να έχςι μηδενικές οφειλές σήμερα και να πετύχουμε την ένταξή της στο δίκτυο των δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και τη χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ.
Στηρίζουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο έμπρακτα τη λειτουργία του Κέντρου και διασφαλίζουμε τη συνέχειά του, αφήνοντας το προσωπικό απερίσπαστο στο λειτούργημά του.
Το ίδιο επιδιώκουμε να κάνουμε και με τις δύο άλλες πρωτοποριακές κοινωνικές δομές που λειτουργεί ο Δήμος μας, το Δίκτυο των 11 Παιδικών Βιβλιοθηκών και το Θεοδωρίδειο Κέντρο “Ορίζοντες” που λειτουργούν με αποτελεσματικό τρόπο και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στα παιδιά και σε άτομα με νοητική στέρηση αντίστοιχα έχοντας επιτύχει να αναδείξουμε την ανάγκη στήριξης με χρηματοδότηση από κεντρικούς πόρους των δομών αυτών , ώστε να αποτελέσουν πρότυπα για την ανάπτυξή τους και σε άλλους Δήμους της χώρας.
Ήδη υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασία με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά για τις Βιβλιοθήκες και έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ την επέκταση των Οριζόντων και τη δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική στέρηση.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς έχουν πλέον κατανοήσει την ανάγκη στήριξης των δομών αυτών που αποτελούν μια κοινωνική αναγκαιότητα.”
Ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, κ. Σπύρος Λάππας, δήλωσε ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο με όλους τις δυνάμεις.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η υφυπουργός συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθετο, μετά τη συνέντευξη τύπου με γυναικείους συλλόγους και γυναίκες εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, και αμέσως μετά επισκέφτηκε το κέντρο γυναικών.

Μοιράσου το άρθρο: