Απόστολος Παντσάς : «99+1 ράμματα, μεταλλικά»
15 Νοέ 2018
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πιστή στον κοινωνικό πόλεμο της χούντας του επιχειρείν η δημοτική αρχή Βόλου
15 Νοέ 2018

Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου

Μοιράσου το άρθρο:

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Τρικερίου. Η απόφαση αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια.

Το σχέδιο αποσκοπεί στην οργάνωση του αστικού και περιαστικού χώρου και γενικότερα του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής εφαρμογής του, κατά τρόπο σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλοντα στην αξιοποίηση κι ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής.

Κύριοι στόχοι του σχεδίου είναι μεταξύ άλλων ο καθορισμός των παραγωγικών κι αναπτυξιακών ζωών, με βάσει τις ανάγκες των παραγωγικών τομέων, τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και τις σχετικές προγραμματικές κατευθύνσεις σε όλη την έκταση της Δ.Ε. Τρικερίου, η διαφύλαξη κι ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής κ.α.

Το σχέδιο έχει χρονικό ορίζοντα στοχοθεσίας το 2033 και βασίζεται σε σενάριο πληθυσμιακής εξέλιξης, που προβλέπει μόνιμο πληθυσμό 1.353 κατοίκους το 2033 και συνολικό πληθυσμό στους υφιστάμενους υποδοχείς (μόνιμο κι εποχικό) 2.325 κατοίκους το 2033, ενώ η συνολική χωρητικότητα στους υφιστάμενους υποδοχείς της οικιστικής ενότητας υπολογίζεται σε 4.098 άτομα περίπου.

Το προτεινόμενο μοντέλο οικιστικής οργάνωση της Δ.Ε. Τρικερίου αποβλέπει στη λειτουργία ενός ιεραρχημένου οικιστικού δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει δύο επίπεδα αναφοράς: την οικιστική ενότητα Τρικερίου με κέντρο το Τρίκερι κι επτά πολεοδομικές ενότητες, εκ των οποίων οι έξι αφορούν στους οριοθετημένους οικισμούς, Τρίκερι, Αγ. Κυριακή, Αγ. Σοφία, Γεροπλίνα, Κόττες και Παλαιό Τρίκερι ενώ η έβδομα αφορά στην νησίδα Αλατάς που προτείνεται για πολεοδόμηση με χρήση τουρισμού – αναψυχής.

Το Τρίκερι ως έδρα πρώην κοινότητας συγκεντρώνει όλες τις εξυπηρετήσεις με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι οικισμοί κι ο Αλατάς να εξαρτώντας από αυτό.

Οι οικισμοί Αγ. Γεώργιος και Πύθος δεν είναι οριοθετημένοι, ούτε διαθέτουν τις προϋποθέσεις οριοθέτησης.

Η οικιστική ενότητα αποτελεί μια «ανοιχτή πόλη» στην οποία διακρίνεται το «κέντρο» και οι οικισμοί που έχουν άμεση εξάρτηση από το Τρίκερι και λειτουργούν ως «προάστια». Για το λόγο αυτό προτείνεται η λειτουργική ενίσχυση του Τρικερίου και η διευκόλυνση των μετακινήσεων προς αυτό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ν. Πηλίου, Νίκος Φουρτούνας, δήλωσε ότι είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά το ουσιαστικό είναι να σταλεί εισήγηση της Αποκεντρωμένης στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), όπου εκεί θα συζητηθεί μεταξύ άλλων ο συντελεστής δόμησης που εμείς διεκδικούμε, δηλαδή σε 550 στρέμματα νησί (νησί Τρικέρων) να υπάρχει δόμηση σε 25 στρέμματα.

Μοιράσου το άρθρο: