Εκατόν εξήντα δρομείς από το Βόλο στον 36ο Μαραθώνιο της Αθήνας
30 Οκτ 2018
Ξεναγήσεις και φέτος σε αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο Βόλου
30 Οκτ 2018

Με drones μετρήσεις της αέριας ρύπανσης

Μοιράσου το άρθρο:

Μετρήσεις της αέριας ρύπανσης και κατ’ επέκταση των πιθανών ρυπαντών κάνει το Πολυτεχνείο της Κρήτης χρησιμοποιώντας drones. Η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να υιοθετηθεί για μετρήσεις της αερορύπανσης και στο όλοΒ κάτι που θα προτείνουν μεταξύ άλλων, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, στην αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη, με την οποία θα συναντηθούν μέσα στην Εβδομάδα για να της παραδώσουν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έκαναν στο έδαφος γύρω από την ΑΓΕΤ.

Στο site του Πανεπιστημίου μπορεί κανείς να βρει αρκετές μεταπτυχιακές εργασίες όπου παρουσιάζονται μέθοδοι και συγκεκριμένα μοντέλα μη επανδρωμένων οχημάτων (drones), με τα επιμέρους εξαρτήματά τους και τον τρόπο λειτουργίας τους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό, τη μέτρηση και την απεικόνιση αέριων ρύπων.

Επιπλέον, δίνονται παραδείγματα συγκεκριμένων χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει να δοκιμάζουν τη χρήση drones για την αναγνώριση και αντιμετώπιση ορισμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Γίνεται αναφορά και σε άλλα μεγέθη που μπορούν να μετρηθούν με τη χρήση drones (θερμοκρασία, ακτινοβολία, υγρασία). Ακόμη, παρουσιάζονται η μέθοδος της φωτογραμμετρίας μέσω μη επανδρωμένων οχημάτων σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα η δημιουργία χαρτών τριών διαστάσεων (3D mapping), συγκεκριμένα μοντέλα drones και συγκεκριμένες πρακτικές για τον σκοπό αυτό.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαξεβανόπουλος, οι δράσεις που θα προτείνουμε να γίνουν είναι χαμηλού κόστους και μπορεί το κόστος να το αναλάβει η Περιφέρεια. «Μια από αυτές είναι η χρήση dronesπου θα πετούν σε συγκεκριμένες περιοχές τη νύχτα και θα κάνουν μετρήσεις καταγράφοντας συγχρόνως πιθαντούς ρυπαντές. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από το Πολυτεχνείο της Κρήτης». Επιπλέον ο κ. Βαξεβανόπουλος επισήμανε ότι η ΑΓΕΤ π.χ. κάθε ώρα κάνει μετρήσεις σε συγκεκριμένους ρύπους και τους δημοσιοποιεί διαδικτυακά μετά από πιέσεις και των πολιτών. «Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που θα γίνονται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τους φορείς που προτείνουμε ή όποιον επιθυμεί εκείνη, μπορεί να συγκριθούν με αυτά που ανακοινώνει η ΑΓΕΤ. Επιπλέον θα πρέπει να μετρώνται και οι διοξίνες και τα φουράνια. Και κάποια στιγμή βέβαια θα πρέπει να ξεκινήσει τις μετρήσεις στο έδαφος όπως δεσμεύτηκε για να γίνει μία βάση δεδομένων», εξήγησε ο κ. Βαξεβανόπουλος.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: