Στην Αθήνα ο Γερμανός Πρόεδρος – Συναντήσεις με Παυλόπουλο και Τσίπρα
11 Οκτ 2018
Δοκιμάζονται οι αντοχές των αγορών-Συνεχίζονται οι πιέσεις (video)
11 Οκτ 2018

Π.Παυλόπουλος: Να εγκαταλείψουμε πολιτικές σκληρής λιτότητας – Να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Π.Παυλόπουλος: Να εγκαταλείψουμε πολιτικές σκληρής λιτότητας – Να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος (video)

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη που οδηγεί σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και τροφοδοτεί τα μορφώματα του λαϊκισμού, ενώ όσον αφορά στα εθνικά θέματα της Ελλάδας που αποτελούν ταυτοχρόνως ευρωπαϊκά θέματα, σημείωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Στην αντιφώνησή του, ο κ. Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και στη συνεργασία, με βασικό άξονα την εμπιστοσύνη.

Αυτήν την ωρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, συναντάται με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις 15:00 θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην προσφώνησή του προς το Γερμανό ομόλογό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι χώρες τους συμμερίζονται το κοινό όραμα για την Ευρώπη.

O κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για μια κρίσιμη για την ήπειρο χρονιά λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για τις οντότητες που επιβουλεύονται την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, πρώτη από τις οποίες, όπως είπε, είναι το προσφυγικό,  εξήρε τη στάση του Βερολίνου στο ζήτημα, εν αντιθέσει με κάποιους άλλους εταίρους.

Δεύτερη προτεραιότητα, όπως τόνισε, είναι η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, σημειώνοντας ότι αντιευρωπαϊκά μορφώματα εκμεταλλεύονται τις ανισότητες.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι τα εθνικά θέματα της Ελλάδας που αποτελούν ταυτοχρόνως ευρωπαϊκά θέματα, ανέφερε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος: Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και βεβαίως, οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Με τον Πρόεδρο να επαναλαμβάνει ότι η ολοκλήρωση αναθεώρησης του Συντάγματος από τη γείτονα χώρα αποτελεί απαράβατο όρο για τη συνέχεια.

Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς τα πίσω προκειμένου να ενταχθούν κάποιες χώρες, δήλωσε στέλνοντας ταυτοχρόνως το μήνυμα, ότι θα συναντήσουμε όσες επίδοξες προς ένταξη χώρες, αρκεί να κάνουν γρήγορα βήματα.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε, αρχικά, τα συλληπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον στην επίλυση του μεταναστευτικού, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στις χώρες τους.

Συμφωνώντας εξάλλου με τις διαπιστώσεις του Έλληνα ομολόγου του αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, παρατήρησε πως απομένουν λίγοι μήνες πια για την εξάλειψη αμφιβολιών και του σκεπτικισμού για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: