Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν είναι έγκλημα η υπεράσπιση της κατοικίας, είναι συνταγματικό δικαίωμα»
8 Οκτ 2018
Διαψεύδει ο ΟΛΒ τα περί απόσυρσης της επένδυσης για χώρο στάθμευσης στο Τελωνείο
8 Οκτ 2018

Εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Γ. Παπακώστα από το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας

Μοιράσου το άρθρο:

Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Βασιλάκος και τις εκδόσεις Πατάκη το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του Γιάννη Παπακώστα με τίτλο «Πού μας πάει αυτό το αίμα; Αναπαραστάσεις αυτοδικίας και βίας στη νέα ελληνική λογοτεχνία». Με αυτό το βιβλίο επέλεξε να κάνει την έναρξη της νέας πολιτιστικής περιόδου, Σεπτέμβρης 2018-Ιούνιος 2019 το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ». Ό,τι καλύτερο και ποιοτικότερο για την πρώτη επικοινωνία μας με το αναγνωστικό κοινό της Καρδίτσας, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ζωής και ιστορίας μέσα από το 420 σελίδων βιβλίο του Γιάννη Παπακώστα, το οποίο είναι καρπός μιας συνθετικής μελέτης με βασική θεματολογία την αναπαράσταση της αυτοδικίας, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τα αντιπροσωπευτικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που επέλεξε ο συγγραφέας.
Τρεις σημαντικοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να μας παρουσιάσουν το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο είναι καρπός μιας πολύχρονης και επίπονης μελέτης του συγγραφέα, ο οποίος στις αποσκευές του κουβαλάει ένα σημαντικό επιστημονικό και συγγραφικό έργο. Πρόκειται για τον Λάμπρο Βαρελά, αναπληρωτή καθηγητή νεοελληνικής λογοτεχνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Ηλία Κεφάλα, ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας και τον συντοπίτη μας Αντώνη Αντωνίου, διδάκτορα οικονομικής ιστορίας. Την εκδήλωση θα προλογισει και θα συντονίσει η πρόεδρος του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά και αποσπάσματα του βιβλίου θα αποδώσει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο η ηθοποιός και ένα από τα βασικά και ιδρυτικά στελέχη του Θεάτρου Όψεις Βασιλική Μακρή.
Ο συγγραφέας Γιάννης Παπακώστας είναι Ομότιμος καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε με υποτροφία στο Νεοελληνικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Κλασικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1974 έλαβε το βραβείο Α΄ κατηγορίας από τη Γλωσσική εν Αθήναις Εταιρεία της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2007 έως το 2009 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Ως ακάματος ερευνητής πραγματοποίησε έρευνα σε βιβλιοθήκες του Βουκουρεστίου και της Κωνσταντινούπολης. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από το 1996-1997 και πρόεδρος αυτής από το 1998-2001. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών το 1995, 1992 και το 2012. Από το 2002 έως το 2015 υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Είναι δε Γενικός Φιλολογικός Επόπτης των Εκδόσεων του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο ακούραστος ερευνητής και πολυγραφότατος συγγραφέας στη μέχρι τώρα πορεία του μας παρέδωσε ένα σημαντικό έργο. Έγραψε συνολικά 14 βιβλία, συμμετείχε με άρθρα του σε 16 συλλογικούς τόμους, είχε την επιμέλεια 32 βιβλίων και δημοσίευσε πάνω από 24 κριτικές βιβλίων σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.
Ο Γιάννης Παπακώστας τίμησε με τη συμμετοχή του δυο από τα πανελλήνια συνέδρια που οργάνωσε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και δυο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του περιλαμβάνονται στους τόμους των πρακτικών που εξέδωσε ο Σύλλογος.

Μοιράσου το άρθρο: