Συνάντηση της Ένωσης Λειτουργών με την Υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη
30 Σεπ 2018
«Να μη περάσει η φίμωση της φωνής της κοινωνίας στην ΕΡΤ»
30 Σεπ 2018

1η Οκτώβρη-Παγκόσμια ημέρα της Τρίτης Ηλικίας

Μοιράσου το άρθρο:

του Συλλόγου συνταξιούχων Εμπόρων Νομού Μαγνησίας ΟΑΕΕ-ΤΑΕ

Κάθε χρόνο αυτή την μέρα από τείνουν φόρο τιμής και σεβασμό στα περήφανα γηρατειά «κλείνοντας ευλαβικά το γόνυ».

Αν και περάσανε από τότε που καθιερώθηκε 28 χρόνια η Κοινωνική Ασφάλιση καθημερινά αποδομείται , περικόπτονται οι συντάξεις, σφαγιάζονται τα δικαιώματα μας αυξάνοντας τα ασφάλιστρα και τον εργασιακό βίο.

Έτσι φέτος στην 1ηΟκτώβρη την ημέρα της τρίτης ηλικίας θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού όπου θα πρέπει να ισχύσουν οι δεσμεύσεις έναντι των θεσμών, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και του νόμου 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου) και της μεταμνημονιακής αξιολόγησης για την συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Η διατήρηση και η επέκταση των μέτρων αυτών για την δημοσιονομική πειθαρχεία πέραν της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια θα ρίξει το βάρος στους συνταξιούχους για  τα ματωμένα πλεονάσματα 4,5 δις.

Για την επόμενη τριετία θα τα πληρώσουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας 12 δις, μόνο για το 2019 θα ύπαρξη καρατόμηση των συντάξεων 4,4 δις ( συντάξεις, προνιακές παροχές, ΕΚΑΣ, επικουρικές… κ.αλ.).

Μεγαλύτερη φοροληστεία για τους συνταξιούχους η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.905 ευρώ σε συνδυασμό με την προσωπική διαφορά θα φτάσουν οι συντάξεις μας στο 30% απ’ ότι περνάμε πριν από τα μνημόνια.

Όσο για τα αντίμετρα είναι μια απάτη ολκής αφού τα μέτρα που περιλαμβάνονται δεν αποτελούν αντίβαρο της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά συμπλήρωμα της, αφού τα χρήματα θα διατεθούν για τον αναπτυξιακό νόμο και την κρατική επιδότηση των επιχειρήσεων.

Εάν τα χρήματα αυτά αποτελούν το μαξιλάρι της οικονομίας αυτά που χάσαμε εμείς οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας, από τις συντάξεις και συν τα αποθεματικά των ταμείων θα πρέπει να ήταν υπέρδιπλο στρώμα και όχι μόνο μαξιλάρι.

Εμείς οι συνταξιούχοι δεν χρωστάμε σε κανένα δανειστή ούτε 1 σεντς. Εχομε πληρώσει με ιδρώτα τον εργασιακό μας βίο στα ασφαλιστικά ταμεία για να έχουμε στα στερνά μας στην 3η ηλικία μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση.

Δεν ευθυνόμαστε εμείς εάν τα τρωκτικά της κοινωνικής ασφάλισης σε όλες της βαθμίδες και θέσεις καταχράστηκαν των ιδρώτα μας στο σάπιο καθεστώς όλων των κυβερνήσεων.

Ένα παράδειγμα θα αναφέρουμε του ΤΑΕ ( Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων) από πού συνταξιοδοτηθήκαμε έκλεινε τους οικονομικούς  ισολογισμούς μετα από 7-8 χρόνια, αναλογιστείτε τι μαγειρέματα γινόταν, σαν να λέμε: «…τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια».

Οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας είναι εξαρτημένοι από το φάρμακο, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπου έχουμε την δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας «υψηλής ποιότητας» με επαναλαμβανόμενες πληρωμές και βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, εμείς οι συνταξιούχοι την ώρα της ανάγκης του γιατρού.

Η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας  έχει μετατραπεί καθαρά σε εμπόρευμα με νόμιμες και μη νόμιμες πληρωμές.

Θέλουμε και παλεύουμε για ένα σύστημα δωρεάν υγείας, μια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προαπαιτούμενα, με εξάλειψη της εμπορευματοποίησης, με πολιτική πλήρους λειτουργίας όλων των βαθμίδων του τομέα της Υγείας.

Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων της φαρμακευτικής και νοσηλευτικής αγωγής, την άμεση πρόσληψη ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού. Την χρηματοδότηση για την προμήθεια απαραιτήτων αναλώσιμων φαρμάκων και ειδικά τα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς που η όποια έλλειψη σημαίνει ΘΑΝΑΤΟΣ.

Οι πληγές μας από τα τρία μνημόνια δεν είναι ορατές θα φανούν, όμως, αργότερα, αλλά για εμάς τους συνταξιούχους θα είναι πολύ αργά για την αντιμετώπιση τους. Η 1ηΟκτώβρη δεν θα πρέπει να είναι μόνο ημέρα ανταλλαγής ευχών, αλλά είναι απαραίτητο να θυμόμαστε την υποκρισία και τα ψεύτικα χαμόγελα των πολιτικών που μας φτάσανε μέχρι εδώ, καθώς και άλλων φορέων, μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών δικτύων.

Η Τρίτη Ηλικία δεν έχει ανάγκη από κούφια λόγια και ευχολόγια, αλλά από στοργή, φροντίδα και σεβασμό 365 μέρες τον χρόνο.

Οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε, αλλά να δυναμώνουμε τα σωματεία μας, τα οποία είναι το στίγμα και η ρότα των αγώνων μας.

Ακόμη, να μην νομιμοποιούμε κανένα αντισυνταξιουχικό και αντιλαϊκό νόμο που μας έχει αφαιρέσει τον ιδρώτα μιας ζωής, που χύσαμε για τις συντάξεις, την υγεία και την πρόνοια.

Συμμετέχουμε με όλους τους συνταξιουχικούς συλλόγους του νομού Μαγνησίας σε αυτή την γιορτή και ευχόμαστε χρόνια πολλά, δηλώνοντας ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί και διεκδικούμε αγωνιστικά την ζωή μας, την ζωή των παιδιών μας και των εγγονών μας, με σκληρούς και ασυμβίβαστους αγώνες.

Μοιράσου το άρθρο: