Ο τραγουδοποιός Στάθης Σταμελόπουλος στην ΕΡΤ Θεσσαλίας
24 Αυγ 2018
Ο Γιάννης Ζαρογιάννης φιλοξενούμενος του Γ. Διαμαντόπουλου
10 Σεπ 2018

«Το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών» του Παναγιώτη Φιλιππίδη

Μοιράσου το άρθρο:

Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος φιλοξενεί στην εκπομπή “Ηχοχρώματα με Θεσσαλούς καλλιτέχνες”, το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών και τον καραγκιοζοπαίκτη Παναγιώτη Φιλιππίδη.

Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών ιδρύθηκε στο Βόλο από τον Παναγιώτη Φιλιππίδη το 1986. Ήταν η κατάληξη ενός παιχνιδιού, μιας «λόξας» και μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια τουλάχιστον. Από το «κουτσό» τραπέζι, το φθαρμένο σεντόνι, το λιωμένο κερί, τις χαρτονένιες φιγούρες, τη διασκέδαση της γειτονιάς, τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού, το happening στα εφηβικά πάρτι και τις εκδρομές. Ο καραγκιοζοπαίχτης Παναγιώτης Φιλιππίδης είναι εγγόνι καλλιτέχνη της Μικράς Ασίας, του Φίλιππα από τη Νικομήδεια.

Είχε την τύχη να παρακολουθήσει αρκετούς από τους μεγάλους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίχτες του 1950, αλλά να μην μαθητεύσει σε κανέναν από αυτούς. Έτσι, ο Καραγκιόζης που παίζει δεν ανήκει σε συγκεκριμένη «σχολή», αλλά διακρίνεται αμέσως από το δικό του ύφος και ήθος. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα έργα που παίζει ο Παναγιώτης Φιλιππίδης, που τις περισσότερες φορές είναι έργα γραμμένα από τον ίδιο. Έργα που συνδέουν τις κλασικές φόρμες με σύγχρονους τύπους και θέματα, γνώριμα και προσιτά στο παιδί.

Μοιράσου το άρθρο: