Α. Μπέος: Εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ για να σωθεί από την ΕΡΓΗΛ
9 Αυγ 2018
«Το νησί του Τουλιπατάν» στο θέατρο Χόρτου αυτό το Σάββατο
9 Αυγ 2018

Προσπάθεια διάσωσης και αποκατάστασης της Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ζαγοράς

Μοιράσου το άρθρο:

Ξεκίνησε το φετινό Καλοκαίρι η προσπάθεια ανασυγκρότησης, διάσωσης και αποκατάστασης, της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ζαγοράς.

Όπως έγινε γνωστό από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, «πρόκειται για ένα μαργαριτάρι της μεταβυζαντινής ιστορίας και παράδοσης του τόπου μας, οι απαρχές του οποίου χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 16ο αι.

Μια ανακαινιστική πνοή φαίνεται να ζωντάνεψε το Μοναστήρι, από προηγούμενη καταστροφή πειρατών ή πυρκαγιάς, στα μέσα του 18ου αι. Ο Ηγούμενος Ευγένιος έκτισε και πάλι την Εκκλησία και το Μοναστήρι το 1734. Το 1795 ο Ηγούμενος Προκόπιος, με την συνδρομή των Ζαγοριανών, έκτισαν κελιά και αρχονταρίκια, κατά τα πηλιορείτικα σχέδια, καθώς και την μνημειώδη σκαλιστή κρήνη. Το 1874 το Μοναστήρι κάηκε, αλλά ξανακτίστηκε αμέσως, με την συνδρομή πλουσίων Ζαγοριανών της Αιγύπτου.

Το Μοναστήρι των Ταξιαρχών συνέχισε την λειτουργία του έως το 1914-1915, ενώ με τον σεισμό του 1955 τα χτυπημένα κελιά κατέρρευσαν. Το τέμπλο του Καθολικού, με ένα μεγάλο προσκυνητάρι της εφέστιας εικόνας των Ταξιαρχών και ό,τι απέμεινε από την οροφή, αποτελούν αριστουργήματα ξυλογλυπτικής και μαρτυρούν το μεγαλείο της Μονής τον καιρό της ακμής της.

Με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, συγκροτήθηκε Ερανική Επιτροπή Ανεγέρσεως και Αποκαταστάσεως της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ζαγοράς Πηλίου, με σκοπό, με την βοήθεια του Θεού, να ξανακτιστούν πάλι κελιά, προκειμένου το Μοναστήρι να επανδρωθεί μελλοντικά από Μοναχούς ή Μοναχές και να γίνει τόπος προσευχής, ασκήσεως και προσελκύσεως προσκυνητών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, την Τετάρτη 8/8 ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος τέλεσε την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στο Καθολικό της ερειπωμένης Μονής, παρουσία πλήθους προσκυνητών και αμέσως μετά ακολούθησε παραδοσιακό πρόγραμμα, με τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία, στο πλαίσιο των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2018», που διοργανώνει ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός».

Οι ενδιαφερόμενοι να ενισχύσουν το έργο της ερανικής Επιτροπής, μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες στα τηλ. 6978103618 και 6947776271».

Μοιράσου το άρθρο: