Όνειρα και ψυχολογία
19 Ιούν 2018

Σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας

Μοιράσου το άρθρο:

Ιστορικά, κοινωνικά και φυσικά είναι γνωστό και τεκμηριωμένο ότι παγκοσμίως και οι άντρες και οι γυναίκες στη συντριπτική τους πλειονότητα (όχι απόλυτα, υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις) επιλέγουν σχέσεις όπου ο άντρας είναι λίγο-πολύ (έως πάρα πολύ!) μεγαλύτερος από τη γυναίκα ηλικιακά. Έχει να κάνει με το “αναπαραγωγικό” δυναμικό της γυναίκας και τους σχετικούς συνειρμούς του – ομορφιά, σφριγηλότητα, χρώμα, ζωντάνια, υγεία- και αντίστοιχα με τους σχετικούς ηλικιακούς συνειρμούς για το δυναμικό του άντρα σαν “πάροχος-προστάτης” (όπως παραδοσιακά αναμενόταν) σωματικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Συνήθως, παγκοσμίως και με λίγες εξαιρέσεις, οι (ισχυρότεροι) άντρες επιλέγουν (και επιλέγονται από…) γυναίκες “τρόπαια” (εμφανισιακά ή/και ουσιαστικά, π.χ Τραμπ, Ωνάσης, Πούτιν, Μιτεράν, πολλοί βιομήχανοι, εφοπλιστές και άλλοι επώνυμοι…) και αυτό κατά κανόνα σημαίνει συνήθως (λίγο-πολύ) νεότερη κι όμορφη ή προνομιούχα γυναίκα, και ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ της ηλικίας της “μαμάς” του… (οι αρνητικοί συνειρμοί για τον άντρα εδώ είναι προφανείς και στους μη ψυχαναλυτές…). Όμως η κοινωνική σεξουαλική απελευθέρωση έχει επηρεάσει και τα “ηλικιωμένα” άτομα. Κυρίως τις γυναίκες που πλέον διεκδικούν τα ίδια με τους άντρες και στον έρωτα, το σεξ ή σχέσεις γενικότερα. Γιατί οι άντρες πάντα κι όσο δούλευε το σύστημά τους, είχαν το δικαίωμα και την ευκαιρία, φανερά η μυστικά, να εκφραστούν σεξουαλικά, όπως επιθυμούσαν (ή αγόραζαν)…

Και με την επιμήκυνση των καλών σεξουαλικών χρόνων μας, με την βελτίωση της διατροφής και υγείας μας, με την άσκηση και κοσμητικές επεμβάσεις, τη χρήση σεξοενισχυτικών σκευασμάτων (π.χ. βιάγκρα) αλλά και τη μιντιακή (και πορνογραφική) έκθεση και ενθάρρυνση σεξουαλικών σχέσεων κάθε ηλικίας και μίγματος έχουν εμπνευστεί και απελευθερωθεί οι πάντες. Κι από τη στιγμή που μιλάμε για αυτόνομους ενήλικες “περί (σεξουαλικής) ορέξεως” άλλου … δεν μας πέφτει λόγος! Όσο κρατήσουν τα δώρα! Αρκεί συνειδητά να γνωρίζουμε τα ταιριάσματα και τα ρίσκα (όπως και σε κάθε άλλη σχέση) και να είμαστε αυθεντικοί και χαρούμενοι, για όσο διαρκέσει… Κάθε σχέση είναι μία ανταλλαγή δώρων και αξιών! Οι πιο μεγάλοι έχουν και προσφέρουν συνήθως την εμπειρία, την δεξιοτεχνία, την οικονομική άνεση, την ανεκτικότητα, την προσφορά φροντίδας και εκτίμησης προς τους/τις νεότερους/ες. Οι νέοι προσφέρουν ενέργεια, ομορφιά, ανεμελιά, παιδικότητα-τρέλα, ελευθερία, ενέσεις ζωντάνιας! Και για τους δυο βιώνεται ίσως το απαγορευμένο, το βιτσιόζικο, το αντικομφορμιστικό, το Οιδιπόδειο (ή της Ελέκτρας) σύνδρομο. Και αν δεν παραβιάζεται κάποια ατομική αίσθηση αξιοπρέπειας και υπάρχουν όμορφα ερωτικά ή σεξουαλικά συναισθήματα και ανταλλάσσουν “δώρα” ισορροπημένα (όχι εκμεταλλευτικά) εύγε τους, ασχέτως ηλικίας και ο κάθε τρίτος τις κρίσεις και “κουμάντο” στο κρεβάτι του.

Μοιράσου το άρθρο: