«Ο Ρεμπέτης και ο Σερ» στην ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ
13 Ιούν 2018
Αποκτά στέγη η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» – Υπογράφηκε συμβόλαιο με την Περιφέρεια Θεσσαλίας
13 Ιούν 2018

Με επιτυχία λήγουν τα μαθήματα του α’ εξαμήνου της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος

Μοιράσου το άρθρο:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται το α’ εξάμηνο μαθημάτων της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας που λειτουργεί υπό τον φορέα της Ι.Μ. Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός». Στο εξάμηνο αυτό που ολοκληρώνεται σήμερα, με τις επαναληπτικές εξετάσεις των συμμετεχόντων, διδάχθηκε σε πανεπιστημιακό επίπεδο το μάθημα «Εισαγωγή στη Λαογραφία», ενώ τη Δευτέρα στις 19:30 θα γίνει η τελετή λήξης στο Συνεδριακό Κέντρο της ΙΜΔ στα Μελισσάτικα.

Στο α΄εξάμηνο έλαβαν μέρος 103 συμμετέχοντες, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι εγγραφές για το β΄ εξάμηνο (Οκτώβριος 2018 – Φεβρουάριος 2017 με τίτλο «Σύγχρονοι ορίζοντες των λαογραφικών σπουδών (Φύλο, Διαδίκτυο, Σχολείο», με τη μέθοδο της εξ αποστάσεων και δια ζώσης εκπαίδευσης (μικτό σύστημα) και θα απευθύνεται σε 100 σπουδαστές.

Παράλληλα για τη νέα χρονιά δίνεται η ευκαιρία σε νέους σπουδαστές να παρακολουθήσουν ξανά το α’ εξάμηνο σπουδών του τριετούς κύκλου σπουδών «Εισαγωγή στη Λαογραφία», αποκλειστικά με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (χωρίς δια ζώσης συνεδρίες, αλλά με βιντεομαθήματα), επίσης για 100 σπουδαστές.

Αναφερόμενος στην τελετή λήξης του α’ εξαμήνου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος τόνισε πως περιλαμβάνει και τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή λαογραφίας και πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ.  Εμμανουήλ Βαρβούνη, στον οποίο θα απονεμηθεί ο χρυσός σταυρός της Ι.Μ.Δ.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας θα μιλήσει επίσης, ο υπεύθυνος καθηγητής του α’ εξαμήνου Εμμανουήλ Σέργης, καθηγητής λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τέλος, θα γίνει ομιλία της Μαρίας Γκασούκα, αναπληρώτριας καθηγήτριας Λαογραφίας και Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με αριθμητικά στοιχεία που γνωστοποίησε ο οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτός» Αλέξανδρος Καπανιάρης, στα μαθήματα του α’ εξαμήνου έλαβαν μέρος 103 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, οι 63 από τη Μαγνησία, 27 από άλλες πόλεις της Ελλάδας (από τη Φλώρινα και την Καστοριά, μέχρι τη Δράμα και το Καρλόβασι Σάμου) και οι τέσσερις από το εξωτερικό (δύο από την Κύπρο, ένας από τις ΗΠΑ και ένας από τη Γερμανία).

Τα μαθήματα ήταν δια ζώσης και εξ αποστάσεως, τα δίδαξαν ένας καθηγητής Πανεπιστημίου και τέσσερις διδάκτορες και διήρκεσαν έξι δεκαπενθήμερα, διάρκειας 4 ωρών. Μέσω διαδικτύου έγιναν έξι συναντήσεις δύο ωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Καπανιάρη, η αξιολόγηση του προγράμματος έγινε από τους σπουδαστές/τριες μέσω ψηφιακού ερωτηματολογίου (75 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια πριν και 78 μετά).

Για τις ανάγκες του προγράμματος στο κανάλι του δημιουργήθηκε στο you tube μαθήματα εξ αποστάσεως σε βίντεο παρακολούθησαν 1798 σπουδαστές, 393 προβολές σε εισαγωγικά βίντεο , 2227 προβολές συνολικά, ενώ ο συνολικός χρόνος παρακολούθησης ήταν 22.494 λεπτά της ώρας.

Τέλος, ο Αντώνης Πλαγεράς, ταμίας της «Μαγνήτων Κιβωτός» ενημέρωσε για το β’ εξάμηνο του τριετούς κύκλου σπουδών «Εισαγωγή στην Επιστήμη της Λαογραφίας» με τίτλο «Σύγχρονοι ορίζοντες των λαογραφικών σπουδών (Φύλο, Διαδίκτυο, Σχολείο».

Όπως είπε, επιστημονική υπεύθυνη του εξαμηνιαίου μαθήματος θα είναι η Μαρία Γκασούκα καθηγήτρια λαογραφίας και φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ήδη οι εγγραφές ξεκίνησαν και μέχρι σήμερα έγινε 30, ενώ ο σύνολο των 100 σπουδαστών εκτιμάται ότι θα συμπληρωθεί ίσως και εντός του Ιουνίου.

Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους νέους σπουδαστές να παρακολουθήσουν ξανά το α’ εξάμηνο σπουδών με τίτλο «Εισαγωγή στη Λαογραφία», αποκλειστικά με βιντεομαθήματα.

Μοιράσου το άρθρο: