«Το Βολιώτικο λαϊκό συγκρότημα» στην ΕΡΤ Βόλου
14 Μαΐ 2018
Ο Απόστολος Μόσιος στην ΕΡΤ Βόλου
25 Μαΐ 2018

Ο «Όρκος του Ιπποκράτη» με τη Ράνια Τσοχατζή

Μοιράσου το άρθρο:

Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος φιλοξένησε τη Λαρισαία συνθέτρια και καθηγήτρια μουσικής Ράνια Τσοχατζή. Στην εκπομπή ακούστηκε η μελοποίηση του «Όρκου του Ιπποκράτη» με την ίδια στο πιάνο και τον Θοδωρή Κανάκη στο τραγούδι, καθώς επίσης και παλαιότερες συνθέσεις της Ράνιας Τσοχατζή από το ευρύ συνθετικό της έργο.

Ο «ΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ» μελοποιήθηκε και έγινε τραγούδι για μια φωνή από την Λαρισαία συνθέτρια και καθηγήτρια μουσικής Ράνια Τσοχατζή. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα, με την ίδια στο πιάνο και τον Θοδωρή Κανάκη στο τραγούδι. Η παρουσίαση του Όρκου έγινε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την Κυριακή 6 Μαϊου , στην κεντρική-τιμητική εκδήλωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εβδομάδα αιμοδοσίας από το Γ.Ν. Λάρισας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη. Συντονίστρια και διοργανώτρια όλων των εκδηλώσεων ήταν η Ιατρός και διευθύντρια αιμοδοσίας Γ.Ν. Λάρισας κ. Μαίρη Χατζητάκη, η οποία και φρόντισε στην κεντρική εκδήλωση στο ΔΩΛ να μοιράσει στο κοινό αντίγραφα με τον Όρκο του Ιπποκράτη στα Αρχαία Ελληνικά, αλλά και την μετάφρασή του, έτσι ώστε να γίνει κατανοητός απ’ όλους.

Η Ράνια Τσοχατζή μεγαλωμένη στη Λάρισα την πόλη που έζησε ο Ιπποκράτης το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, είχε διαβάσει τον Όρκο, αλλά η ιδέα και η πρόταση της μελοποίησής του από την ίδια, έγινε από τον Βαγγέλη Κολώνα , σκηνοθέτη, ηθοποιό και συγγραφέα, ο οποίος πίστεψε στις ικανότητές της, τις οποίες γνώριζε. Ήταν μεγάλη πρόκληση για την ίδια μετά την μελοποίηση στίχων του Καβάφη, Ρίτσου, Ελύτη, Βρεττάκου. Ακολούθησε εξαντλητικό διάβασμα του Όρκου από τη δημιουργό, καθώς και μελέτη κειμένων που αφορούσαν τον Ιπποκράτη για την πλήρη κατανόηση του κειμένου.

Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε, διότι ο Όρκος του Ιπποκράτη είναι ένα κείμενο στα Αρχαία Ελληνικά και όχι ποίημα, δεν έχει στίχο, ομοιοκαταληξία και ρεφρέν, κατάφερε να το μελοποιήσει χτίζοντας τη μουσική βήμα, βήμα προσαρμόζοντάς την ακριβώς στις λέξεις του κειμένου. Μετά από μήνες σκληρής προσπάθειας, το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό. Ο Όρκος έγινε ένα όμορφο λυρικό τραγούδι. Οι πρόβες με τον τραγουδιστή Θοδωρή Κανάκη στη συνέχεια ήταν ατελείωτες και εξαντλητικές προκειμένου να το τραγουδήσει στα Αρχαία Ελληνικά. Η Ράνια Τσοχατζή μετά την τεράστια επιτυχία που είχε η παρουσίαση του Όρκου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας [σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Κολώνα ], εύχεται και ελπίζει σε μια ενορχήστρωση του έργου και την αποδοχή του από το πανελλήνιο κοινό.

• Ο Θοδωρής Κανάκης, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας για το ζειν.
• Για το ευ ζειν, εντατική και μεθοδική μελέτη κλασικών φιλοσόφων και εσωτερισμού τα τελευταία 15 χρόνια
• Την τέρψη του εξασφαλίζει μέσα από την ενασχόλησή του με το θέατρο, την μουσική, το τραγούδι και εκδρομές στη φύση κυρίως την ορεινή
• Από το 1998 φτιάχνοντας με φίλους ένα μουσικό σχήμα και ένα προσωπικό στούντιο προβών έγραφε τους στίχους και τραγουδούσε τα τραγούδια τους. Συμμετείχε σε δύο δισκογραφικές δουλειές τοπικής εμβέλειας και αρκετές επιλεγμένες εμφανίσεις κυρίως μελοποιημένης ποίησης.
• Από το 2000 ξεκινώντας από την ερασιτεχνική σκηνή του θεσσαλικού θεάτρου, συνέχισε για έξι χρόνια με το θέατρο τεχνών στη Λάρισα και συμμετοχές σε διάφορα θεατρικά σχήματα, συμμετέχοντας και πρωταγωνιστώντας σε 20 παραστάσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Ταυτοχρόνως συμμετείχε παίζοντας, γράφοντας και σκηνοθετώντας μικρές παραστάσεις συλλόγων, με τελευταία ένα θεατρικό αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη για τα 60 χρόνια από το θάνατό του.

Μοιράσου το άρθρο: