Ομοσπονδία Εργατών Τσιμέντων: Επίθεση κατά πάντων που “επιβουλεύονται” την ΑΓΕΤ
5 Απρ 2018
Τρεις τραυματίες σε τροχαίο στην οδό Λαρίσης
5 Απρ 2018

Ύμνοι και μελωδίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Μοιράσου το άρθρο:

Την Μεγάλη Πέμπτη  η Δέσποινα Τσούκα με τον Γιάννη Κατσινάρη παρουσίασαν Ύμνους και Μελωδίες της Μεγάλης Εβδομάδος .

Το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας με τα Πάθη του Κυρίου και την Ανάσταση μεταφέρεται στους πιστούς μέσα από σπουδαίες υμνογραφίες και συνθέσεις. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται βυζαντινοί ύμνοι για τα Πάθη του Θεανθρώπου και την Ανάστασή Του, καθώς και κλασικές συνθέσεις από μεγάλες ορχήστρες, σολίστ και χορωδίες που αναφέρονται στα Άγια Πάθη.

Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να διεγείρουν στους πιστούς διάθεση μετάνοιας. Παρατηρούμε επίσης να υπάρχει μέσα σ΄ αυτές ένα θαυμάσιο πλέξιμο των εβραϊκών Ψαλμών με τα χριστιανικά τροπάρια, των Προφητειών και άλλων περικοπών της Παλαιάς Διαθήκης με τα Ευαγγέλια και τους Αποστόλους της Καινής Διαθήκης.

Οι ύμνοι είναι αναπόσπαστο μέρος της χριστιανικής λατρείας. Είναι το τραγούδι της πίστης μας, όπως το λέει και ο απ. Παύλος: «Να τραγουδάτε στις συνάξεις σας ψαλμούς και ύμνους και πνευματικές ωδές, να ψάλλετε με την καρδιά σας στον Κύριο» (Εφεσ. 5, 19′ Κολ. 3

Αν όμως ο υμνογραφικός λόγος είναι φωνή της Εκκλησίας, η μουσική (μελωδία) είναι το κατάλληλο ένδυμά της. Στόχος της δεν είναι η τέρψη ή η συναισθηματική διέγερση αλλά η υποβοήθηση του λόγου για να διεισδύσει στα βάθη της ύπαρξης, δημιουργώντας  σε όλους τους χριστιανούς  κατάνυξηκαι προετοιμασία για το Χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.

Μοιράσου το άρθρο: