Αφιέρωμα στον ζωγράφο και ποιητή Στάθη Αναγιάννη
24 Ιαν 2018
Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες του «Χειμωνανθός»
13 Φεβ 2018

Tα «Μωρά στη Φωτιά» στο «Ντάλα Μεσημέρι»

Μοιράσου το άρθρο:

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα «Μωρά στη Φωτιά» παρουσίασε ο Γ. Διαμαντόπουλος στο «Ντάλα Μεσημέρι»

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και αναζητήσεις του Στέλιου Παπαϊωάννου Σαλβαδόρ τον οδήγησαν να ετοιμάσει ένα ακόμα μεγάλο project με πολύ ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές ακουστικές εκτελέσεις όλων των γνωστών του τραγουδιών. Μια ιδέα που υπήρχε χρόνια στο μυαλό του και τελικά υλοποιήθηκε. Διασκευές γνωστών τραγουδιών του συγκροτήματος από την 30χρονη πορεία του σε jazz, blues , acoustic guitar , swing, afro beat, 70s funk ήχο . Ο Στέλιος Σαλβαδόρ παρουσιάζει , ένα μεγάλο unplugged μουσικό ταξίδι στην ιστορία του, που έχει προσεγγίσει με συνέπεια και γνώση. Μαζί του εξαιρετικοί μουσικοί του είδους που με την δεξιοτεχνία τους έχουν ετοιμάσει κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό.

Τα Μωρά στη Φωτιά είναι ένα Ελληνικό μουσικό συγκρότημα της ροκ. Το 1984 τρεις φίλοι από το χωριό Σταυρός της Βέροιας σχηματίζουν τους «Τεμπέληδες Της Εύφορης Κοιλάδας».
Είναι οι Στέλιος «Σαλβαδόρ»Παπαϊωάννου στο τραγούδι και το μπάσο, ο Γιώργος Παπαϊωάννου στα ντραμς και ο «Μπάννυ» Δημήτρης Βασιλειάδης στην κιθάρα. Λίγο αργότερα ο Μπάννυ αντικαθίσταται για λίγο από τον Παύλο Παυλίδη (ο οποίος συμμετείχε την περίοδο 1986-1988).

Τα Μωρά στη Φωτιά είχαν όλη την ενέργεια των πανκ συγκροτημάτων του τέλους της δεκαετίας του ’70 συνδυασμένη με μερικούς απόηχους από τα προοδευτικά ροκ συγκροτήματα του τέλους της δεκαετίας του ’60 ή των αρχών της δεκαετίας του ’70 και με καυτούς ελληνικούς στίχους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα άλμπουμ που τους έκανε ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα της χώρας. Με το σημερινό όνομα κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά το 1987.

Έπειτα από μακρά απουσία από το χώρο της δισκογραφίας, επανήλθαν με το δίσκο «Θεατρίνοι» το 1999, στον οποίο ο συνθέτης, στιχουργός, μπασίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος, Στέλιος «Σαλβαδόρ» Παπαϊωάννου μελοποιεί τρεις μεγάλους Έλληνες ποιητές Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και Κώστα Καρυωτάκη. Το 2004, ο Στέλιος «Σαλβαδόρ» Παπαϊωάννου ιδρύει την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Baby records, απ΄όπου πλέον τα Μωρά στη Φωτιά κυκλοφορούν ακόμη 3 άλμπουμ κι ένα 4πλό Live dvd+cd box για τα 20 χρόνια του συγκροτήματος (2008). Οι στίχοι σε πολλά από τα τραγούδια τους χαρακτηρίστηκαν σκληροπυρηνικοί, με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο.

Μοιράσου το άρθρο: