Γαλλία-κίτρινα γιλέκα: Επεισόδια στο Παρίσι-Ταραχές στην επαρχία-Διεθνείς αντιδράσεις
8 Δεκ 2018
ΗΠΑ: Αλλάζει τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου ο Τραμπ
9 Δεκ 2018

Γαλλία-κίτρινα γιλέκα: Το Παρίσι σε κατάσταση πολιορκίας (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Στη Γαλλία στράφηκε ξανά το διεθνές ενδιαφέρον, με αφορμή τις νέες διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων. Η σημερινή διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε σκηνικό επεισοδίων, με εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις.

Επίκεντρο και πάλι το Παρίσι, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων γύρω από τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, ενώ οι δρόμοι της γαλλικής πρωτεύουσας θυμίζουν πεδίο μάχης.

Ούτε οι προληπτικές συλλήψεις, ούτε τα δρακόντια μέτρα ασφαλείας στάθηκαν ικανά για να αποτρέψουν τις εικόνες χάους, με φλεγόμενα οδοφράγματα, δακρυγόνα και τραυματισμούς.

Πάντως, ο κόσμος και οι αρχές έλαβαν τα μέτρα τους, καθώς σήμερα ήταν κλειστά μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία και 40 στάσεις του μετρό.

125.000 διαδηλωτές – 1.385 προσαγωγές

Τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές.

«Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως σημείωσε, οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Εντουάρ Φιλίπ: Να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είπε σήμερα ότι πρέπει να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα», ανακοινώνοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν θα προτείνει «μέτρα» προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Ο διάλογος ξεκίνησε» και «πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα μέσω του διαλόγου, μέσω της δουλειάς, μέσω της συσπείρωσης» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Γαλλία-κίτρινα γιλέκα: Επεισόδια στο Παρίσι-Ταραχές στην επαρχία-Διεθνείς αντιδράσεις

 

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: