Σε ομόφωνες  θέσεις η σύσκεψη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Εισάγεται στη βουλή το Ν/Σ
17 Οκτ 2018
Καλλιεργούσε κάνναβη στο αγρόκτημά του
17 Οκτ 2018

Αχ. Μπέος: Καλύτερα να καίνε οι τσιμεντοβιομηχανίες τα δικά μας ελεγμένα σκουπίδια

Μοιράσου το άρθρο:

Εμμένει η δημοτική αρχή στην δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ του Βόλου επισημαίνοντας ότι περιλαμβάνεται στον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 41 εκ. ευρώ. Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. με αφορμή την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος. Οι πολίτες που παρέστησαν εξέφρασαν την αντίδρασή τους στην δημιουργία του εργοστασίου και ζήτησαν να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με το δήμαρχο να απαντά ότι το έργο θα γίνει και είναι καλύτερα «οι τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε το δικό μας ελεγμένο προϊόν» και ότι σίγουρα είναι προτιμότερο να γίνεται επεξεργασία απορριμμάτων παρά να θάβονται στο ΧΥΤΑ.

Ο Μιχ. Μιτζικός της «Δύναμης Βόλου» επισήμανε ότι τάσσεται κατά της δημιουργίας του εργοστασίου και ζήτησε την διενέργεια δημοψηφίσματος ενώ επισήμανε ότι πήγε στις καλένδες η απόφαση της δημοτικής αρχής να επισκεφθούν την Αθήνα και το αρμόδιο υπουργείο και να διαμαρτυρηθούν για την καύση RDFαπό την ΑΓΕΤ. Επιπλέον τόνισε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγής SRFδεν θα βελτιώσει thnποιότητα ζωής των πολιτών. Ενέχει κινδύνους για την υγεία των πολιτών, για το περιβάλλον, ενώ δεν θα είναι βιώσιμο. Τέλος επισήμανε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει σχεδιάσει έργα υποδομής και δεν έχειδιεκδικήσει σχετικές χρηματοδοτήσεις.

Το λόγο ζήτησε εκπρόσωπος των πολιτών που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση και δόθηκε στον κ. Μάρκο Βαξεβανόπουλο ο οποίος τόνισε ότι ο Βόλος στις 5 Μαίου του 2018 « είπε ότι δεν θέλει την καύση σκουπιδιών, δεν θέλει μονάδα παραγωγής srfκαι θέλει ολοκληρωμένη διαχείριση σκουπιδιών στην πόλη. Όμως εσείς συνεχίζετε να το επιδιώκετε, παρά τις αντιδράσεις Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ενισχύσετε τα πράσινα σημεία  Είχατε πέντε χρόνια να κάνετε πράσινα σημεία και ολοκληρωμένη διαχείριση».

Ο τόνος του κ. Βαξεβανόπουλου ενόχλησε τον Αχ. Μπέο που του ζήτησε να χαμηλώσει τους τόνους.

Συνεχίζοντας ο κ. Βαξεβανόπουλος επισήμανε ότι «εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε υπηρέτες και να δώσουμ 41 εκ. ευρώ για να υπηρετήσουμε τις τσιμεντοβιομηχανίες. Γιατί στην  προμελέτη που φέρατε αναφέρεται ότι το SRFκατασκευάζεται για τις τσιμεντοβιομηχανίες».

Ο Απ. Νάνος της ΛΑΣ δήλωσε ότι η παράταξή του τάσσεται κατά της δημιουργίας του εργοστασίου παραγωγής SRF.»Εσείς δεν το λαμβάνετε υπόψη και πάτε να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα εταιρειών και εργολάβων που θα κερδίσουν από αυτή την επιχείρηση» τόνισε. Επιπλέον δεν ψήφισε ο Τεχνικό Πρόγραμμα τονίζοντας ότι λείπουν έργα όπως ο αντισεισμικός έλεγχος σχολικών και δημοσίων κτιρίων, κατασκευή σχολικών κτιρίων και άλλων υποδομών. «Προϋπολογίζετε  1,7 εκ. ευρώ  για ανάπλαση Καραμπατζάκη και Ζάχου κάτι  που δεν το  έχει ανάγκη η πόλη και καταστρέφετε τον τόπο και δίνετε και λεφτά και για την Κουμουνδούρου. Έχετε 100.000 για φωτισμό που παίρνετε από ανταποδοτικά».

Η κόντρα Μπέου-Νάνου συνεχίστηκε με το δήμαχο Βόλου να του επισημαίνει ότι τα ίδια λεει τέσσερα χρόνια και τόνισε ότι η δημοτική αρχή εξασφάλισε 3.200.000 ευρώ για σχολικά κτίρια. Απαντώντας για την κριτική του Μ. Μιτζικού για το δημοτικό θέατρο, είπε ότι η μελέτη ήταν έτοιμη, αλλά άργησε η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ενώ ο δήμος εξασφάλισε άλλα 2,5, εκ. ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο.

Το εργοστάσιο παραγωγής SRF

 Ο κ. Μπέος επισήμανε ότι το εργοστάσιο θα γίνει και το κόστος του θα είναι 50% κάτω από τα προϋπολογιζόμενα 41 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. «Αυτά τα χρήματα λοιπόν δεν είναι του δήμου, είναι από ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. ύψους 65 εκ. ευρώ που αφορά τη Θεσσαλία και επειδή τα 65 εκ. αφορούσαν τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα-Καρδίτσα μαζί, η μονάδα Τρικάλων και Καρδίτσας θα γίνει μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για να φθάσουν τα χρήματα να γίνουν τα δύο εργοστάσια σε Βόλο και Λάρισα. Εμείς είμαστε συμβατοί με τον εθνικό σχεδιασμό και αυτόν της Ε.Ε. και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις και η χώρα θα πληρώσει πρόστιμα. Σε ότι αφορά τον κωδικό που αφορά τα πράσινα σημεία, κύριοι επειδή προφανώς λετε τη μισή αλήθεια στους πολίτες, για τα πράσινα σημεία, η μελέτη και ο σχεδιασμός από δήμο βόλου είναι έτοιμος εδώ και μήνες. Δεν βγήκε η προκήρυξη».

Στις αντιδράσεις πολιτών και δη του μέλους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της Καύσης, Στ. Λημνιού ο κ. Μπέος του απάντησε ότι δεν μιλά «με γραφικούς και ότι είναι άσχετος με το θέμα». Τάχθηκε γενικότερα κατά της καύσης των απορριμάτων από τσιμεντοβιομηχανίες, όμως είπε ότι «δεν νομοθετουμε εμείς γι αυτά αλλά οι κυβερνήσεις. «Εκεί να απευθυνθείτε. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τη νομοθεσία. Όμως δεν θα πούμε εμείς στο εργοστάσιο τι θα κάψει. Η εκτίμησή μου είναι ότι είναι μεγαλύτερη ζημιά η ταφή σκουπιδιών από την δημιουργία εργοστασίου που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια. Και σας ρωτώ. Δεν είναι καλύτερα να ελέγχουμε εμείς εάν το προϊόντα της δικής μας μονάδας είναι καλό και που θα το πουλήσουμε, σε αντίθεση με τα εισαγόμενα που έρχονται από Ιταλία;»

Ενοχλημένος από τις παρατηρήσεις των πολιτών δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θ. Θεοδώρου επικρίνοντάς τους για μεροληπτική ενημέρωση των πολιτών και «κατά το δοκούν» ερμηνεία των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Μοιράσου το άρθρο: