Με επιτυχία ο 2ος Ημιμαραθώνιος Αλμυρού «Almyros City–Zerelia Lakes»
11 Οκτ 2018
Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Ν. Χουντής στην Καρδίτσα
11 Οκτ 2018

Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία-Προφορικές Μαρτυρίες

Μοιράσου το άρθρο:

Εκδήλωση με θέμα «Δεκαετία του 1940. Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο Σαράτση (Κτήριο Παπαστράτου) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρό- γραμμα των «διαλέξεων της Τετάρτης» του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (IAKA) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν προφορικές μαρτυρίες για τους χώρους εγκλεισμού στη Μαγνησία στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, στη διάρκεια δηλαδή μιας τραυμα- τικής περιόδου που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Βόλου, αλλά και πολλαπλές σιωπές. Οι προφορικές μαρτυρίες που θα ακουστούν φωτίζουν, συχνά από απροσδόκητες οπτικές γωνίες, τα βιώματα όσων πέρασαν από τα κρατητήρια και τους τόπους εξορίας των χρόνων εκείνων. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης αφηγητές και αφηγήτριες των μαρτυριών.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου δημιουργήθηκε το 2014 και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 72 συνεντεύξεις, τα ψηφιακά αρχεία των οποίων είναι κατατεθειμένα στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών τόσο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Μαγνησί- ας), όσο και του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστη- μίου Θεσσαλίας. Τα αρχεία αυτά είναι προσβάσιμα για μελέτη από το ενδιαφερόμενο κοινό.

Η εκδήλωση της 17ης Οκτωβρίου συνδέεται με άλλες δύο εκδηλώσεις. Στις 19 Οκτωβρί- ου τα ΓΑΚ Μαγνησίας (Μαγνήτων 141) διοργανώνουν Open Day (9 π.μ. – 9 μ.μ.) με έκθεση αρ- χειακού υλικού με θέμα: «Ο Βόλος δύο φορές Ελεύθερος: 19 Οκτωβρίου 1944 – 2 Νοεμβρίου 1881». Στις 20 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 ομάδα καλλιτεχνών, μελών της ΟΠΙΒΟ, οργανώνει μια εικαστική δράση μπροστά στην Κίτρινη Αποθήκη. Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύ- θερη.

Επικοινωνία: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, 6972765440

Μοιράσου το άρθρο: