Το όραμα Μητσοτάκη για τη νέα Ελλάδα: Να δουλέψουμε όλοι μαζί-Κοινωνικός ολετήρας λέει η κυβέρνηση
16 Σεπ 2018
Συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη στις 11 στο Μαξίμου
17 Σεπ 2018

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Εγώ θα αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη των αγορών

Μοιράσου το άρθρο:

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Εγώ θα αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη των αγορών

«Η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ διευκρινίζοντας τι σημαίνει το 4ο Μνημόνιο σημείωσε ότι αφορά «Αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα-προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση αφορολόγητου-αυστηρή επιτροπεία: Αυτό ονομάζουμε 4ο μνημόνιο και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα».

Για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, ενώ αυτός ήταν ο στόχος. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον νοιάζει για τα επόμενα χρόνια να βγει στις αγορές. Είναι λάθος αυτό. Οταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος η χώρα θα είναι εκτεθειμένη. Εγώ θα αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη των αγορών».

Αναφερόμενος επιπρόσθετα στο σχέδιό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Δεν είναι αποσπασματικά μέτρα που ακούγονται ευχάριστα από μερικές ομάδες. Είναι πολύ πιο φιλόδοξο. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει τώρα η Ελλάδα δεν πάμε πουθενά. θέλω να σπάσω τον φαύλο κύκλο και αυτό θα κάνει το σχέδιο που προτείνω».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «Οι πολίτες χρεοκόπησαν από τον υψηλό ΕΝΦΙΑ. Η δικαιοσύνη των μέτρων που εισηγούμαστε πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο κάποιους» και πρόσθεσε «Θέλουμε να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Εως το 2021 το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους και ταυτόχρονα θα περικοπεί αντίστοιχα η χρηματοδότηση από το κράτος προς τους δήμους. Αν θέλει ο δήμος να αυξήσει τον φόρο αυτό, θα πρέπει να λογοδοτεί στους πολίτες».

Για την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ο κ. Μητσοτάκη επανέλαβε ότι «Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αχρείαστο μέτρο γιαυτό και δεν το ψηφίσαμε. Καταθέσαμε τροπολογία για να καταργηθεί γιατί είναι σωστό, αλλά και για να εκθέσουμε τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Δεν το ψηφίσαμε και μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο και το αφορολόγητο. Για αυτό προτείνουμε την μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, για να απαλυνθεί ο πόνος της μείωσης του αφορολόγητου».

«Δίπλα στη λέξη λαικιστής υπάρχει το όνομα του Τσίπρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ονοματολογικό. «Οι πολίτες ξέρουν ποιος τους εξαπάτησε και έκανε τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε. «Τσάμπα μάγκας» είναι ο κ. Καμμένος. Λέει ότι δεν θα στηρίξει τη Συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα την φέρει στη Βουλή. Εμείς αξιοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε για να την μπλοκάρουμε. Είπαμε ότι παράγει αποτελέσματα αυτή η Συμφωνία από τη στιγμή της υπογραφής της. Και το βλέπουμε τωρα. Βλέπουμε τον Ζάεφ να αναφέρεται σε Μακεδονία». Ενώ για την αναγκαιότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η «προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Μέσα από την ψήφο ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα και για αυτό το θέμα».

Ερωτώμενος για το εάν το σχέδιό του το έχει συζητήσει με τους θεσμούς απάντησε: «Τώρα πολλοί ομολογούν ότι το μείγμα που στέρησε από την οικονομία ανάπτυξη και από τους πολίτες εισοδήματα αυτό ήταν λάθος. Για αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να τους πείσουμε. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτο για την ΝΔ. Αλλιώς δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία».

«Είναι πολύ συνολικότερο το πρόγραμμά μας και για αυτό θα πείσουμε τους θεσμούς» κατέληξε αναφερόμενος στο πρόγραμμά του.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εξήγγειλε και αν θα γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «μεγάλο μέρος του προγράμματος μας είναι αυστηρότατα κοστολογημένο και στηρίζεται στη λογική ότι θα πείσουμε τους εταίρους να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι «Δεν ξεχνούν οι ασφαλισμένοι και την αναφορά του κ.Τσίπρα οτι τελικά η λύση στο ασφαλιστικό είναι κάποια στιγμή να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι «Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος», σημείωσε ο Κ.Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία».

Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κυβερνητικό συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ.»Θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι «η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη».

«Η πρόσβαση στις αγορές» είπε ότι «αποτελεί πρώτο στόχο». Το «μαξιλάρι» δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «θα διατηρηθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης».

Για την τραγωγία στο Μάτι είπε :»Έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά» και συμπλήρωσε «Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός.Έχω μιλήσει για νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας και ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης που έδωσε στη δημοσιότητα τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη, δεν είναι ακροδεξιό, είναι φασιστικό».

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: