Τ.Ε. Βόλου ΚΚΕ: Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις για τους πλειστηριασμούς
13 Σεπ 2018
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για υποψήφιο στο Δήμο Βόλου
13 Σεπ 2018

Εκκλησιαστικό Μουσείο στην Μακρινίτσα – Στις 23 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια

22 και 23 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο Βόλο, και πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο για εκκλησιαστικά κειμήλια

Μοιράσου το άρθρο:

Εκκλησιαστικό μουσείο, με περισσότερα από 250 εκκλησιαστικά εκθέματα θα λειτουργήσει στην Μακρινίτσα και συγκεκριμένα, σε κτίριο της κεντρικής πλατείας του χωριού.
Τα επίσημα εγκαίνιά του θα γίνουν την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, στις 5:30 το απόγευμα, ενώ με αφορμή τα εγκαίνια, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο Βόλο, πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Εκκλησιαστικά κειμήλια: Από τη λειτουργική χρήση, στη μουσειακή προβολή;».
Τα παραπάνω ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, σήμερα το πρωί, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης, Δαμασκηνός Κιαμέτης.
Το μουσείο ονομάζεται «Μήτηρ Θεού η Οξεία Επίσκεψις» και βρίσκεται στην κεντρική της Μακρινίτσας. Η συλλογή του φιλοξενεί 270 κειμήλια, από την περιοχή της Μακρινίτσας. Σε αυτά, περιλαμβάνονται μεταβυζαντινές εικόνες, τμήματα ξυλόγλυπτων τέμπλων, βημόθυρα, λειτουργικά σκεύη, κεντητούς επιταφίους και λάβαρα, γραπτά προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων, ιερατικά άμφια κλπ., κυρίως από τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Εξέχουσα θέση κατέχει η μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας Οξείας Επισκέψεως που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Ξεχωριστή, επίσης, η ενότητα των τριών ζωγραφικών προσκυνηταρίων των Αγίων Τόπων, ένα εκ των οποίων χρονολογείται από το 1726.
Από την πλευρά του ο π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του μουσείου, τονίζοντας ότι στόχος είναι να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θρησκευτικής περιήγησης, με έμφαση σε μαθητές, αλλά και τουρίστες που επιθυμούν να γνωρίσουν την πλούσια εκκλησιαστική ιστορία της ορθόδοξης παράδοσης.
Πανελλήνιο συνέδριο
Με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα, πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Εκκλησιαστικά κειμήλια: Από τη λειτουργική χρήση, στη μουσειακή προβολή»;»
Το Συνέδριο, όπως ανέφερε η διευθύντρια του τομέα Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Μαρία Νάνου, θα επιχειρήσει να διερευνήσει την πολιτισμική, αισθητική και ποιμαντική προσφορά του εκθεσιακού χώρου, ενώ παράλληλα σκοπεύει να συμβάλλει στο διάλογο που αφορά στα ζητήματα λειτουργικής χρήσης και μουσειακής προβολής των εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Αναμένεται να λάβουν μέρος εκπρόσωποι 20 Μητροπόλεων, αλλά και εκπρόσωποι Μουσείων της χώρας.
Όπως ανέφερε η κ. Νάνου: «Σε συνδυασμό με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας φιλοδοξούμε να αποτελέσουν τρίπολο έλξης για μαθητές και τουρίστες».

Μοιράσου το άρθρο: