Συναυλίες και παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λιμνών Καρδίτσας
14 Αυγ 2018
Το Πάσχα του Καλοκαιριού στην Μητρόπολη Δημητριάδος
14 Αυγ 2018

Εκδήλωση στην Καστανιά στη μνήμη του καπετάν Αγραφιώτη, Βασίλη Μπότση

Μοιράσου το άρθρο:

Με μαζική συμμετοχή κατοίκων της Καστανιάς, φίλων και συγγενών του Βασίλη Μπότση (καπετάν Αγραφιώτη) πραγματοποιήθηκε από το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, χθες, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Καστανιάς Καρδίτσας,εκδήλωση τιμής και μνήμης στον θρυλικό καπετάνιο του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ αλλά και σε άλλους μαχητές και αγωνιστές της Καστανιάς.
Το άνοιγμα της εκδηλωσης έγινε από τον Παναγιώτη Μπότση, από μέρους των συγγενών και φίλων του Καπετάν Αγραφιώτη (Μπότση Βασίλη).
«Για την προσωπικότητα και την δράση του καπετάν Αγραφιώτη μίλησε ο αντιστασιακός Βασίλης Φυτσιλής, όπως επίσης και γιατονκαστανιώτη συναγωνιστή του καπετάν Αγραφιώτη και μαχητή του ΕΛΑΣ Γιώργο Ζαχαρόπουλο (καπετάν Φεραίος).
Ο Καπεταν-Αφραφιώτης υπήρξε Επικεφαλής του Αρχηγείου Αγράφων μέχρι το τέλος του 1946. Συμμετείχε στη σύσκεψη στρατιωτικών το 1946 και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Σκοτώθηκε στις 7-2-1949.Ονομάστηκε συνταγματάρχης Πεζικού, τιμημένος νεκρός (Δ/γμα 19-3-49) του ΔΣΕ, στο πλαίσιο της όλης ηρωικής του δράσης, στην Κατοχή και, μετέπειτα, στον ΔΣΕ.
Για τους στόχους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και για την αναγκαιότηταδιατήρησης με αυθεντικό τρόπο από μέρους του παρατήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ μίλησε η Ελένη Καρυά μέλος της Διοικούσας Επιτροπής
Την προσωπική της μαρτυρία και τις μνήμες της από την δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Καστανιάς κατέθεσε η συναγωνίστρια Κόγια.
Παρέμβαση από μέρους της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ έκανε το μελος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, Αστέρης Χαλάτσης, που τόνισε μεταξύ των άλλων: «Τιμάμε φέτος τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ,βγάζοντας διδάγματα απ’ την ιστορία του Κόμματος, του εργατικού κινήματος. Μας παραδειγματιζουν κορυφαία γεγονότα και μορφές των ταξικών αγωνων όπως αυτή του καπετάν Αγραφιώτη και άλλων αγωνιστών.
Τιμάμε όλους εκεινους που 100 χρόνια μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ ή ανταποκρινόμενοι στις προσκλησεις του έδωσαν τη ζωή τους, ή δεν δείλιασαν μπροστά στις δυσκολίες, δεν τρόμαξαν από τις διώξεις και την αγριότητα του ταξικού αντιπάλου. Παίρνουμε δύναμη από την ηρωική ιστορία μας εξοπλιζόμαστε από τα διδάγματα γινόμαστε πιο ικανοί και ετοιμοπόλεμοι από την αξιοποίηση των συμπερασμάτων που βγάζουμε από τη γνώση της ιστορίας του κινήματός μας.
Ταυτόχρονα με οδηγό το πρόγραμμα και τους στόχους του Κόμματος βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Επιδιωκουμε να βάλουμε πιο ισχυρές βάσεις για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας.»
Η εκδηλωση ολοκληρώθηκε με αντάρτικα τραγουδια και προβολή dvd αφιερωμένο στα 100 χρονια του ΚΚΕ».

Μοιράσου το άρθρο: