Την απομόνωση της δημοτικής αρχής από τον πολιτικό κόσμο ζητά το ΚΙΝΑΛ
12 Ιούλ 2018
Αντίθετος με την νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστήμιο ο Δήμαρχος Σοφάδων
12 Ιούλ 2018

«Όχι αιολικά στα Άγραφα» θα απαιτήσουν φορείς και κάτοικοι από τον Υπουργό Γ. Σταθάκη

Μοιράσου το άρθρο:

Οι πρόσφατες αδειοδοτήσεις δυο αιολικών πάρκων σε ιστορικές κορυφογραμμές των  Αγράφων με εναέριο δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος μέσα από δασικές εκτάσεις συμβαδίζουν με το τεκμήριο της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Οικονομικής καταστροφής των βουνών μας, υποστηρίζουν φορείς και κάτοικοι των νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, οι οποίοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν επιδοθεί σε δράσεις ενημέρωσης, ενώ σε επίπεδο δικαστικό έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να γνωμοδοτήσει σχετικά με την καταλληλότητα της παρέμβασης στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και η Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος, διεκδικούν την ανάκληση των δυο πρώτων αδειοδοτήσεων  για την εγκατάσταση ισάριθμων βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή της ιστορικής Νιάλας.

Τα επιχειρήματα πολλά και είναι αποφασισμένοι να τα θέσουν αναλυτικά και διεξοδικά στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, με τον οποίο θα έχουν αύριο συνάντηση. Το Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ βρέθηκε στην περιοχή όπου πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων και μίλησε με τους κατοίκους και τους φορείς των δυο περιοχών.

Στο μεταξύ και με αφορμή την αυριανή συνάντηση ετοίμασαν υπόμνημα με τους λόγους που δεν πρέπει να γίνουν τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα στα Άγραφα. Ακολουθεί το κείμενο- υπόμνημα

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

 1. Είναι προστατευόμενη περιοχή NATURA GR2430002 Όρη Άγραφα
 2. Η μεταφορά και εγκατάσταση των τεραστίων διαστάσεων 40 Α/Γ 100μ. και 120μ. ύψους σε υψόμετρο 1650-1900μ και τονέο οδικό δίκτυο θαδιαμορφώσουν την κορυφογραμμή σε βιομηχανικό τοπίο – λατομείο, με αποτέλεσμα την  καταστροφή σημαντικών βοσκοτόπων και τις κατολισθήσεις λόγω των σαθρών εδαφών της περιοχής .
 3. Τα ορεινά Τοπία και κάθε «άθικτο» τοπίο χαρακτηρίζονται από τις γραμμές του ορίζοντα (skylines) οι οποίες παραμένουν «μοναδικές» για κάθε τόπο. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται η οποιαδήποτε αλλοίωση των κορυφογραμμών, για οποιονδήποτε λόγο.
 4. Για το εναέριο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος θα διανοιχθούν 29 χιλ. νέων δασικών δρόμων μέσα σε πλούσια δάση ελάτης και δρυός αποψιλώνοντας περισσότερα από 300.000 τμ.υγειούς αιωνόβιου δάσους που η οποιαδήποτε αναδάσωση δεν το αντικαθιστά.Δηλαδή για σώσουμε το περιβάλλον από το διοξείδιο του άνθρακα βάζοντας αιολικά πρέπει πρώτα να καταστρέψουμε τα δάση μας ; .
 5. Τα ανωτέρω θα προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον της περιοχής Συνήθως δε μετά από μια 15ετία τα Αιολικά Πάρκα εγκαταλείπονται και η συνήθης «ανεξέλεγκτη» πρακτική είναι να μην τηρούνται οι Περιβαλλοντικοί όροι αφαίρεσης τους και αποκατάστασης του Τοπίου, ώστε να εγκαταλείπονται, να μετατρέπονται σε νεκροταφεία σκουριασμένων σιδερικών και να ρυπαίνουν στο διηνεκές.(βλέπε Εύβοια και Κύθνο)
 6. Με την καταστροφή του αισθητικού «γλυπτού μνημείου της φύσης» θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την τουριστική οικονομία της περιοχήςκαι εγκατάλειψη κάθε προοπτικής ήπιας ανάπτυξης στον εναλλακτικό τουρισμό. Με μείωση θέσεων εργασίας σε κτηνοτροφία, γεωργία και τουρισμό και μείωση αξίας ακινήτων.
 7. Σημαντική ζημιά στην ορνιθοπανίδα της περιοχής και ειδικά των αρπακτικών, που χρησιμοποιούν τις κορυφογραμμές για την ανίχνευση της τροφής τους λόγω των ανοδικών ρευμάτων αέρα, αλλά και των μεταναστευτικών που χρησιμοποιούν τους διαύλους του ορεινού συγκροτήματος των Αγράφων.
 8. Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έχουν σημαντικά προβλήματα ανακρίβειας και λανθασμένων εκτιμήσεων και μετά από σχεδόν δεκαετία από την σύνταξή τους χρειάζονται τουλάχιστον επικαιροποίηση ή επανασύνταξη για να εφαρμοσθούν, επιγραμματικά.
  1. Παρουσιάζουν τις δασικές εκτάσεις ως θαμνώδεις
  2. Ενώ επισημαίνουν τα σαθρά πετρώματα της περιοχής εκτιμούν τον κίνδυνο κατολισθήσεων ως μηδενικό.
  3. Έχουν από άλλες περιοχές κλιματολογικά και ανεμολογικά στοιχεία.
  4. Δεν συνεκτιμούν την μεταξύ τους αλληλεπίδραση των δύο αιολικών.
  5. Παραβαίνουν τους κανονισμούς χάραξης δασικών οδών Γ κατηγορίας και αναφέρουν ότι οι δρόμοι που θα διανοιχθούν πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 5 μ. ενώ η άδεια εγκατάστασης ορίζει ότι δε θα υπερβαίνουν τα 5μ. άρα καθίσταται το έργο ανέφικτο ή θα καταστρατηγηθεί στην πράξη.
  6. Η απουσία πρόβλεψης κατασκευής 10 πυλώνων μεταφοράς και η έγκρισή τους με μόνο στοιχείο υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου των εταιρειών, ενώ χρειάζεται νέα ΜΠΕ.

9. Tο πρόβλημα στα Άγραφα ξεκίνησε με το αυθαίρετο επιστημονικά Ειδικό Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ του 2008 που όρισε την περιοχή των Αγράφων Νότια και Κεντρική Πίνδο ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας  με μόνο κριτήριο την αποψίλωση του πληθυσμού της και έχουν έκτοτε αδειοδοτηθεί περισσότερα από 50 αιολικά πάρκα στα Άγραφα που αν κατασκευαστούν θα καταλάβουν πάνω απο 80% των βουνοκορφών τους(!!!) Το χωροταξικό χρειάζεται άμεσα κατάργηση και σύνταξη νέου Ολοκληρωμένου  Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου,   μετά από επιστημονική τεκμηρίωση και δημόσια διαβούλευση και με προσδιορισμό των χρήσεων γης και περιβαλλοντική πολιτική προσαρμοσμένη  αφενός στην ανάγκες της χώρας και αφετέρου στην ανάπτυξη με αειφορία.

10. Τα Άγραφα είναι μοναδικά, αδιαίρετα, φυσικό «βιοποίκιλο τοπίο» παγκόσμιας σημασίας, γλυπτό της φύσης, απαράμιλλης γοητείας, δεμένα με την απελευθέρωση, την εθνική αντίσταση, τις ρίζες μας, τους ανθρώπους μας, τα χωριά μας, τις αναμνήσεις μας και όλα μαζί τα «συναισθήματά μας» τα οποία κανέναν δεν εξουσιοδοτούμε να τα διαχειριστεί για οποιονδήποτε οικονομικό σκοπό εις βάρος του σπάνιου φυσικού χώρου.

Εν κατακλείδι δεν θέλουμε την μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φυσική ομορφιά και κοιτίδα ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης  σε βιομηχανικό τοπίο με αμφίβολα αποτελέσματα.

Οραματιζόμαστε μία ήπια ανάπτυξη για τον ορεινό όγκο των Αγράφων με:

Αγροτουριστικές Επενδύσεις όπως, τον ορεινό τουρισμό, την επιστροφή σε ορεινές δραστηριότητες, κτηνοτροφία, δενδροκομία, τα φρούτα του δάσους , τις βιοτεχνίες και τις μεταποιητικές μονάδες παραδοσιακών προϊόντων, την τυροκομία, τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, τα δασικά φυτώρια, την διαχειριστική υλοτομία, τα εκτροφεία θηραμάτων, την ορεινή αγελαδοτροφία, τους ιππικούς περιπάτους, τα δασικά χωριά και τα καταφύγια, την τοπική διατροφή και τα εδέσματα,  την ποτοποιία, τους δρόμους του τσίπουρου του κρασιού και των εθίμων, τις μικρές μονάδες φιλοξενίας με κίνητρα και προώθηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα χωριά,  τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ορειβασία πεζοπορία, διάσχιση ποταμών και ρεμάτων (rivertrekking), ανάπτυξη της κωπηλασίας στις  Λίμνες, την διάνοιξη και ευρωπαϊκή πιστοποίηση πεζοπορικών και όχι μόνο μονοπατιών, την οργανωμένη περιήγηση, την εκπαίδευση σε θέματα δασοπονίας και περιβάλλοντος, τον εκκλησιαστικό τουρισμό, τα μουσεία λαϊκής τέχνης, την προώθηση της Πανεπιστημιακής έρευνας στα Άγραφα, αξιοποίηση του πανεπιστημιακού δάσους του Μπελοκομύτη κλπ, κλπ.

Κλείνοντας  θέλουμε να αναφέρουμε μια παλιότερη κριτική για το χωροταξικό για τις ΑΠΕ από το 2008 του πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Μιχαήλ ∆εκλερή ,

Αξίζει να την διαβάσουμε.

«Η Ελλάς δεν έχει καµµίαν απολύτως νομική και ηθική υποχρέωση να καταστρέψει τα δασικά της οικοσυστήματα χάριν της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Ενεργούσα αποκλειστικώς επί τη βάσει της εννόµουτάξεώς της και σεβοµένη τον πολιτισµό και την παράδοσή της, αλλά και την προσήλωσή της στις θεµελιώδεις αρχές και αξίες της βιωσιµότητος, όπως αυτές διεκηρύχθησαν στο Ρίο (1992) και επιβεβαιώθησαν στο Γιοχάννεσµπουργκ (2002), θα συµπορευθεί µε την ευρωπαϊκή πολιτική µόνο καθ’ ό µέτρον αύτη δεν βλάπτει το εθνικό συµφέρον υπό την ανωτέρω εκτεθείσαν έννοια. Αιολικά πάρκα µε τεχνολογία προσηρµοσµένη στην µικράκλίµακα του ελληνικού τοπίου, µπορούν να εγκατασταθούν µόνον εκεί που δεν βλάπτουν διόλου τα δασικά οικοσυστήµατα και το τοπίον. Υπό τον θεµελιώδη αυτόν περιορισµόν, αποκλείονται βεβαίως παντελώς τα δασικά οικοσυστήµατα πάσης φύσεως, περιλαµβανοµένης και της γεωργικής γης, τα παράκτια και νησιωτικά οικοσυστήµατα, ως και οιαδήποτε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήµατα χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν κηρυχθεί διά διοικητικής πράξεως εκδιδοµένης επί τη βάσει των άρθ. 18 και επ. του Νόµου 1650/1986. ∆εν είναι η ∆ιοίκηση που θα καθορίσει ποίαοικοσυστήµατα θα προστατευθούν, αλλ’ η φύσις των οικοσυστηµάτων αυτών, προσδιοριζοµένη εκάστοτε υπό της αρµοδίαςεπιστήµης και της νοµολογίας του ΣτΕ.»

 

Μοιράσου το άρθρο: