Ο Δήμος Αλμυρού τιμά τον πρώτο των πρώτων Στάθη Ηλιάκη
6 Ιούλ 2018
Ελεύθερος ο 44χρονος μετά την απολογία του για τη φυτεία κάνναβης στο Καλλίθηρο
6 Ιούλ 2018

Ανατολίτικο τραγούδι στο κτήμα Θωμά Κοροβίνη

Μοιράσου το άρθρο:

«Με το ένα πόδι στη φύση και το άλλο στη λογοτεχνία αλλά ταυτόχρονα παραμένει πάντα μέσα στη ζωή». Έτσι είχε δηλώσει πρόσφατα ο Θωμάς Κοροβίνης.

Από το 2009 διοργανώνεται η  πανελλήνια συνάντηση λογοτεχνίας και μουσικής στο Κτήμα του στα Πλατανίδια, ένα  κτήμα κατάφυτο από πεύκα, πλατάνια και οπωροφόρα δέντρα.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχες πολιτιστικές διοργανώσεις και από μεγάλα αφιερώματα που έχει επιμεληθεί στο παρελθόν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Κωνσταντινούπολη, εδώ και εννιά χρόνια κάθε πρώτο Σάββατο του Ιουλίου προσκαλεί στο κτήμα του μουσικούς και τραγουδιστές, συγγραφείς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ζωγράφους, ερευνητές και επιστήμονες φίλους του, τους προτείνει ένα θέμα, διαφορετικό κάθε χρόνο, το πλαισιώνουν με μουσική και λόγο και όλοι μαζί παρουσιάζουν μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Φέτος, η Συνάντηση Λογοτεχνίας και Μουσικής, επέλεξε να παρουσιάσουν το ανατολίτικο τραγούδι. Θέμα ιδιαίτερο και ανεξάντλητο «η πάμπλουτη και ανεκτίμητη κληρονομιά της ελληνικής μουσικής, μέσα από την πολυδαίδαλη διαδρομή της από τον 19ο αι. έως σήμερα, έχει να παρουσιάσει σε κάθε μορφή έκφρασής της πάρα πολλά και σπουδαία παραδείγματα τραγουδιού με θέματα αλλά και μουσικούς τρόπους που σχετίζονται με την καθ’ ημάς Ανατολή». Οι φετινοί καλεσμένοι του, μεταξύ των οποίων οι μουσικοί και τραγουδιστές Ανδρέας Κατσιγιάννης, Δέσποινα Παγιούλα, Λάζαρος Χαριτίδης, Δημήτρης Σφίγγος, Σταύρος Κρομμύδας, Μαρία Φωτίου, Βασίλης Βέτσος, Ζήσης Γεωργαλάς, Θάνος Δραγάνης, Κώστας Κουτρουμπάκης, το μουσικό σχήμα «Ανατολικά ζητήματα», θα πλαισιώσουν το θέμα με πολλά από αυτά τα τραγούδια, μιας και η μουσική θα αποτελέσει το βασικό μέρος της φετινής συνάντησης, ενώ η θεωρητική εισήγηση θα γίνει από τον ανθρωπολόγο, ερευνητή του λαϊκού πολιτισμού και συγγραφέα Ευάγγελο Ζάχο-Παπαζαχαρίου, τον ερευνητή της ελληνικής μουσικής Νίκο Διονυσόπουλο, την εθνομουσικολόγο Μιράντα Τερζοπούλου, τον κριτικό λογοτεχνίας και κοινωνιολόγο Κώστα Καλημέρη και τον ίδιο τον Θωμά Κοροβίνη συγγραφέα, ερευνητή, τραγουδοποιό.

Τα προηγούμενα χρόνια τα θέματα που είχαν αναδειχτεί ήταν η μουσική και η λογοτεχνία της Κωνσταντινούπολης∙ ο ξεχωριστός χαρακτήρας και οι πολιτισμικές και ανθρωπογεωγραφικές ομοιότητες της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης, των δυο κορυφαίων μητροπόλεων του ελληνισμού της Μεσογείου∙ ο έρωτας στην ελληνική λογοτεχνία∙ αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη∙ αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι με έμφαση στην Πόλυ Πάνου∙ αναγνώσεις κειμένων από την παγκόσμια λογοτεχνία∙ συνάντηση νέων ποιητών∙ η διαφορετικότητα. Σύμφωνα με τον Θωμά Κοροβίνη, η περσινή εκδήλωση για τη διαφορετικότητα ήταν η κορυφαία που διοργάνωσε μέχρι σήμερα στο κτήμα του από πλευράς συμμετοχής με εισηγήσεις περίπου 60 δημιουργών απ’ όλο το φάσμα του πολιτισμού.

Ανάμεσα στους αναρίθμητους καλεσμένους του που έχουν λάβει μέρος σε αυτές τις συναντήσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι οι: Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Μιχάλης Μοδινός, Μάνος Κοντολέων, Περικλής Κοροβέσης, Θοδωρής Γκόνης, Διαμαντής Αξιώτης, Κώστας Ακρίβος, Νίκος Δαββέτας, Γιάννης Μακριδάκης, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Γιώργος Αλισάνογλου, Πέτρος Τατσόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Νένα Μεντή, Μιχάλης Μητρούσης, Μανώλης Μαυροματάκης, Μαρία Κουγιουμτζή, Σάκης Παπαδημητρίου, Γεωργία Συλλαίου, Λιζέτα Καλημέρη, Αλίκη Καγιαλόγλου.

Το σημαντικότερο όμως που συμβαίνει κάθε χρόνο, δεν είναι οι αναγνωρίσιμοι ή οι λιγότερο αναγνωρίσιμοι δημιουργοί που συμμετέχουν, αλλά «η συνάντηση και η γνωριμία ανθρώπων που συνδιαλέγονται και προέρχονται από δύο κλάδους του πολιτισμού που είναι αδερφοί μεταξύ τους από τότε που υπάρχει ο ανθρώπινος πολιτισμός ‒ο λόγος και το μέλος‒, καθώς και η αίσθηση ευωχίας και κατάνυξης που προκαλείται εδώ στον κόσμο που έρχεται να παρακολουθήσει την εκδήλωση».

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο κτήμα Κοροβίνη τα   τελευταία χρόνια οργανώνονται από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου και πραγματοποιούνται με την εθελοντική προσφορά και την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων των σπουδαίων δημιουργών που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, ενώ περίπου 600 με 1.000 Βολιώτες, Αθηναίοι, Θεσσαλονικείς, Θεσσαλοί, κάτοικοι από τα γύρω χωριά του Πηλίου κλπ, τις έχουν αγαπήσει και τις παρακολουθούν δωρεάν κάθε χρόνο «με μια συμμετοχή εκκλησιαστικού τύπου, οι περισσότεροι μάλιστα όρθιοι ή σταυροπόδι κάτω, διότι δεν φτάνουν οι καρέκλες που έχουμε».

Στο ερώτημα ποιό είναι το βασικό κίνητρό του για να διοργανώνει αυτές τις εκδηλώσεις στην αυλή του σπιτιού του, ο Θωμάς Κοροβίνης απαντά ότι παρά την κούραση και την έγνοια που έχουν «συγκρίνοντάς τις με τις μεγαλεπήβολες και πολυδαπάνες φιέστες, απ’ αυτές που δεν χόρταινε η Ελλάδα να παράγει τα τελευταία χρόνια και οι περισσότερες δεν ήταν τίποτε άλλο εκτός από ξόδεμα χρημάτων, αποδεικνύεται ότι εμείς εδώ μπορούμε να ικανοποιούμε τον κόσμο και ψυχικά και πνευματικά χωρίς δεκάρα, χωρίς να πληρώνεται κανείς αλλά και χωρίς να πληρώνει κανείς».

Μοιράσου το άρθρο: