Με επιτυχία λήγουν τα μαθήματα του α’ εξαμήνου της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος
13 Ιούν 2018
Μόνο καταστήματα με κουζίνα υποχρεούνται στην τοποθέτηση λιποσυλλεκτών
13 Ιούν 2018

Αποκτά στέγη η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» – Υπογράφηκε συμβόλαιο με την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Μοιράσου το άρθρο:

Υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι, από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό και την πρόεδρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών, κ. Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου, το συμβόλαιο παραχώρησης οικοπέδου για την ανέγερση του Κέντρου της Εστίας, στη Νέα Ιωνία. Πρόκειται για κτίριο 500 τ.μ. περίπου, το κόστος για την ανέγερση του οποίου ανέρχεται σε 870.000 ευρώ και αναλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η πρόεδρος των «Ιώνων» κ. Άννα Πιτσιάβα – Παπανικολάου

«Η σημερινή ημέρα, για μας τους Ίωνες, είναι μεγάλη ημέρα ιστορικής σημασίας. Νιώθουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση γιατί ένα όνειρο πολλών χρόνων γίνεται πραγματικότητα. Αυτό άλλωστε ήταν και το όραμα της αείμνηστης προέδρου,  Άννας Αϊβαζόγλου: η στέγη των Ιώνων» τόνισε συγκινημένη, η κ. Πιτσιάβα και πρόσθεσε πως το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού θα στεγάσει την ιστορία, τις δράσεις και όλη την πολιτισμική κληρονομιά των μικρασιατών που ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες ίδρυσαν τον προσφυγικό συνοικισμό στη Ν.Ιωνία.

«Το κτίριο αυτό θα σηματοδοτεί την προσφυγούπολη. Θα αποτελεί σύμβολο της προσφυγομάνας Ν.Ιωνίας και σύγχρονη κιβωτό που θα διαφυλάξει και θα διατηρήσει τις αξίες, τα ιδεώδη, τις παραδόσεις και την ιστορία και θα τα μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, συμπληρώνοντας πως το οικόπεδο αυτό αγοράστηκε το 2007 αλλά παρέμενε αναξιοποιήτο καθώς δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα έως ότου ο καλός φίλος των Ιώνων, αείμνηστος Σάββας Μεντεκίδης πρόσφερε την οικονομοτεχνική μελέτη περίληψης της οποίας παρουσίασαν στον κ. Αγοραστό στις αρχές του 2014.

«Από τότε άρχισε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και τόσο ο κ. Αγοραστός και η κ. Κολυνδρίνη μας στήριξαν για να ξεπεράσουμε κάποιες δυσκολίες. Το έργο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Εκ μέρους της Πολιτιστικής Εστίας «Ίωνες» να ευχαριστήσουμε και να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας στον κ. Αγοραστό και Κολυνδρίνη που χωρίς τη δική τους συμβολή το έργο της ανέγερσης των Ιώνων θα ήταν απραγματοποίητο» κατέληξε η κ. Πιτσιάβα.

Ο κ. Αγοραστός

Σχολιάζοντας το έργο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός δήλωσε πως τιμά την παράδοση, τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ, ενσωματωθήκαν προοδεύσαν και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον πολιτισμό  που έφεραν μαζί τους.

«Ήταν ένα όνειρο αυτών των ανθρώπων. Το θυμάμαι από το 2010 που στεγάζονταν σε ένα μαγαζί στη Ν.Ιωνία. Θυμάμαι τις προσπάθειες που έκαναν για να χτιστεί το σπίτι των Ιώνων. Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπο. Βρήκαμε τη χρηματοδότηση 870.000 ευρώ και μετά από μία διαδικασία υπογράψαμε σήμερα τα συμβόλαια παραχώρησης για να κτίσει η περιφέρεια το σπίτι των Ιώνων. Την Παρασκευή θα εγκρίνουμε τα τεύχη δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή. Υπάρχει μια βαριά γραφειοκρατία. Δεν είμαστε αντίθετοι στους ελέγχους αλλά να είναι γρήγοροι για να γίνονται γρήγορα τα έργα και να χρησιμοποιούνται. Κάναμε υπέρβαση των δυνατοτήτων αλλά αξίζει» επισήμανε ο κ. Αγοραστός

Μοιράσου το άρθρο: