Η ΕΟΑΣΚ για τις ζημιές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση
7 Μαΐ 2018
Ο Δήμος Καρδίτσας προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
7 Μαΐ 2018

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη σε Μουζάκι και Καρδίτσα

Μοιράσου το άρθρο:

Η Kαλλιτεχνική Oμάδα Δρυάδες εν Πλω διοργανώνει φέτος το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι στις 18-19-20 Μαΐου. Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση, τομή στο χώρο της αναπηρίας, στον οποίο συμμετέχουν 400 άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα επισκεφθούν και θα διαμείνουν στην περιοχή μας για αυτές τις μέρες. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Τουρισμού, της ΕΣΑμεΑ και του ΕΟΤ, με τη στήριξη του Δήμου Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, της ΠΕΔ, της ΠΕ Καρδίτσας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου. Η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Χορού ΑμεΑ και Μεικτών Ομάδων Χορού, μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς πραγματοποίησης, εξελίσσεται με τη συμμετοχή ομάδων από το εξωτερικό και αποκτά διεθνές κύρος. Στο φεστιβάλ – θεσμό του ελληνικού χώρου θα συμμετέχουν φέτος και ομάδες από το εξωτερικό, με τη συμμετοχή φορέων ΑμεΑ που δραστηριοποιούνται μέσω του χορού, καθώς και Ομάδων Χορού ΑμεΑ και μεικτών Ομάδων Χορού από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Η εκδήλωση στα πρότυπα των προηγούμενων διοργανώσεων περιλαμβάνει την παρουσίαση χορευτικού έργου από τους συμμετέχοντες, αλλά και επιστημονική ημερίδα και workshops.
Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων οι διοργανωτές παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΠΕΔ.
Ο Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, που ξεκινά από το Μουζάκι. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του που μια τόσο σημαντική δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα εξωστρέφειας του Δήμου Μουζακίου, σημειώνοντας ότι στρατηγικός στόχος του Δήμου είναι η αξιοποίηση των υποδομών για να αποτελέσει τόπο αναφοράς με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στην καλή συνεργασία όλων των φορέων. Ο εκπρόσωπος της Ι.Μ Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων μίλησε για σημαντικό φεστιβάλ , καλώντας τον κόσμο να αγκαλιάσει την προσπάθεια.
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Καρδίτσας κ. Ευαγγελία Διαμαντή σημείωσε ότι
ο χορός είναι ανάγκη για τον άνθρωπο που πηγάζει από τα βάθη της ψυχής του και εκφράζει τις αδυναμίες του, τις ανησυχίες του, τους φόβους, τις χαρές του ή τις πίκρες του. Η αναπηρία μπορεί να περιορίζει την κίνηση ενός ανθρώπου, δεν μπορεί όμως να αποτελέσει εμπόδιο σε μια τέτοια πηγαία ανάγκη έκφρασης συναισθημάτων. Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία για όλους μας να αντιληφθούμε τη δύναμη της Τέχνης του χορού, αλλά και της ανθρώπινης ψυχής και θέλησης.
Είναι παράλληλα και μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι την ανάγκη η ίδια η κοινωνία να αποβάλει τους φραγμούς και τις διαχωριστικές γραμμές που οδηγούν συχνά σε περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία. Ο Δήμος Καρδίτσας στηρίζει την διοργάνωση και εύχεται να εξελιχθεί σε θεσμό για την περιοχή μας.
Ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει αυτήν τη σπουδαία διοργάνωση που ξεπερνά τα όρια της χώρας, όπως και όλα τα πολιτιστικά γεγονότα που αναδεικνύουν τον τόπο.
Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμός- Αθλητισμός του Δήμου Μουζακίου κ. Ελένη Ρούσσα τόνισε ότι αισθάνεται περήφανη που ο Δήμος Μουζακίου θα φιλοξενήσει μια τόσο σπουδαία εκδήλωση η οποία αποτελεί μάθημα ζωής, αισιοδοξίας και δύναμης.
Η υπεύθυνη της Kαλλιτεχνικής Oμάδας Δρυάδες εν Πλω κ. Μαρία Καραπαναγιώτη, χαρακτήρισε το φεστιβάλ όχι απλά εκδήλωση χαράς και χορού αλλά μια τομή στο χώρο της αναπηρίας. Μίλησε για μοναδικό γεγονός στην Ελλάδα που φέτος πήρε διεθνείς διαστάσεις με την συμμετοχή ομάδων από το εξωτερικό.
Η ίδια ευχαρίστησε τους φορείς για την στήριξη, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις συμμετοχής έφτασαν τις 40 αλλά λόγω του μπάτζετ θα συμμετάσχουν 20 ομάδες.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα η έναρξη θα γίνει στις 18 Μαίου στο Μουζάκι με την συμμετοχή δέκα ομάδων από τις 17.30 έως τις 20.30 και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με την Αλίκη Καγιαλόγλου.
Στις 19 Μαίου οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στο κλειστό της Καρδίτσας με παραστάσεις από της 17.30 έως 20.30 και θα ακολουθήσει η βράβευση των ομάδων.

Μοιράσου το άρθρο: