«Στεκόταν η μάνα λυπημένη δίπλα στον σταυρό»
2 Απρ 2018
Αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ «Evmelia» VI
23 Απρ 2018

Αφιέρωμα στην χορωδιακή μουσική από τους Απάτσι

Μοιράσου το άρθρο:

Στην εκπομπή της πασχαλινής επαναφοράς μας κάναμε ένα αφιέρωμα στην χορωδιακή μουσική. H αφορμή δόθηκε με την επίσκεψη των χορωδιών του γυμνασίου και λυκείου από το Lexington των Η.Π.Α στην Ελλάδα για μία σειρά συναυλιών. Η εξαιρετική μουσική παιδεία παιδιών προτύπων με αγάπη και γνώση για την μουσική, μας έδωσε το κίνητρο να εξετάσουμε την πορεία της χορωδιακής μουσικής μέσα στον χρόνο.
Με ρίζες στον χορό των αρχαιοελληνικών δραμάτων που σχολίαζε και τραγουδούσε στα δρώμενα επί σκηνής, ο μίτος της δημιουργίας χορωδιών αρχίζει από την Εκκλησία τον 3ο αιώνα μ.Χ με το γρηγοριανό μέλος, όπου και παρέμεινε για την επόμενη χιλιετηρίδα. Η πολυφωνία των φωνών ξεκινά κατά τον 12ο αιώνα όπου ανά αιώνα η μουσική κάνει άλματα προόδου, ιδιαίτερα δε από την εποχή της Αναγέννησης κι έπειτα. Οι χορωδιακή μουσική φτάνει στον 19ο αιώνα για να βγει από τις εκκλησίες και να αποκτήσει χαρακτήρα πιο λαϊκό και προσβάσιμο σε ανθρώπους με αγάπη για τη μουσική και ανάγκη έκφρασης μέσω αυτής.

Στην εκπομπή ακούσαμε ενδεικτικά δείγματα από όλες τις εποχές του διαστήματος από τον 12ο αιώνα έως τον 20ο με έργα συνθετών όπως Perotin, Rameu, Mozart και Mahler καθώς και αποσπάσματα ερμηνειών του Lexington High School. Παράλληλα είχαμε τη χαρά της συνομιλίας με τον αρχιμουσικό Αναστάσιο Στρίκο, που δρα ως καλλιτεχνικός διευθυντής της επισκέψεως του αμερικανικού σχολείου στην Ελλάδα.

Μοιράσου το άρθρο: