«Έφυγε» για το τελευταίο του ταξίδι ο κυβερνήτης του Flying Cat4
14 Απρ 2018
Στο Κέντρο «ΜΟΖΑΣ» ο Αλ. Μεϊκόπουλος και ο Μ. Δραμητινός
15 Απρ 2018

Μορφωμένη, γνώστης των τεχνολογιών αλλά και … ανασφάλιστη η σύγχρονη Ελληνίδα αγρότισσα

Μοιράσου το άρθρο:

Θετικά και κάποια σημεία, απρόσμενα ήταν τα συμπεράσματα της πρώτης πανελλαδικής  έρευνας για την ελληνίδα αγρότισσα που διενεργήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και παρουσιάστηκε στην Ζαγορά Πηλίου, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ζαγορίν»

Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μαρία Γκασούκα, πρόκειται για την πρώτη έρευνα με την οπτική του φύλου που διεξάγεται πανελλαδικά, από την οποία προέκυψε – μεταξύ άλλων συμπερασμάτων – σημαντική βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των αγροτισσών, καλή γνώση των νέων τεχνολογιών, αλλά και μεγάλη μεταστροφή ως προς την ανάληψη ενδοοικογενειακών καθηκόντων και από τους άνδρες αγρότες, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα προέκυψε ότι σε σχέση με το παρελθόν, το 35,53% των αγροτισσών να είναι απόφοιτες Λυκείου και 7,61% απόφοιτες ΤΕΙ-ΑΕΙ (έναντι του 26% που είναι απόφοιτες Δημοτικού).

Η πλειονότητα του δείγματος σε ποσοστό 68% διαθέτει γνώσεις υπολογιστή και εξ’ αυτών το 89% έχει πρόσβαση σε υπολογιστή, ενώ το 69% γνωρίζει και χρησιμοποιεί πολύ συχνά το διαδίκτυο.

Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός ότι η ελληνίδα αγρότισσα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας (71,7%) σε σχέση με τους άνδρες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται στο σε φορολογικούς λόγους.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνίδες αγρότισσες, όπως , είναι η πολύωρη και καθημερινή κοπιώδης και απαιτητική χειρονακτική εργασία, η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σε επίπεδο εισοδημάτων πάντως τα πράγματα είναι απογοητευτικά καθώς από το δείγμα των προσωπικών συνεντεύξεων προκύπτει ότι το 58% δήλωσε μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1 € – 500 € καταδεικνύοντας ότι παρά τους κόπους η αμοιβή είναι πενιχρή.

Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ισότητας, κ. Φωτεινή Κούβελα, η έρευνα για την ελληνίδα αγρότισσα εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων 2016 – 2020 με απώτερο στόχο, να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.

Η ίδια ανέφερε ότι δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον αγροτικό τομέα όπως δεν υπάρχει σε κανέναν τομέα, κατάσταση που – όπως είπε – έχει ενταθεί λόγω της κρίσης.

Επισήμανε παράλληλα ότι οι γυναίκες λείπουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο στην Τ.Α. όσο και στη Βουλή και τα συλλογικά όργανα και τις επιχειρήσεις. Κάτι ωστόσο που –όπως είπε – θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή για την ισότητα των φύλων, με το οποίο θα αυξηθεί η ποσόστωση στις εκλογές από το 1/3 σε τουλάχιστον 40% με προοπτική να φθάσει το 50%. Αντίστοιχα το ίδιο θα επιδιωχθεί να θεσμοθετηθεί τόσο για τις διοικήσεις τον συνεταιρισμών όσο και στα συνδικαλιστικά όργανα.

Να σημειωθεί πως παράλληλα, με την παρουσίαση της έρευνας που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς, έγινε και έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων του Πηλίου από Γυναικείους Συνεταιρισμούς και Κοιν.Σ.Επ.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση παραβρέθηκαν, ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «η Δήμητρα» με τα ομώνυμα  προϊόντα Οίνου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων με ελαιοκομικά προϊόντα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Βόλου,  ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, η Ομάδα Γυναικών του Α.Σ. Ανηλίου «Ανηλιώτικα τα Αλλιώτικα», ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ιωλκού «Το Ρόδι», ο Αγροτουριστικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Σκοπέλου «Η Γλωσσιώτισσα», ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας, η Κοιν. Σ. Επ. «Ευ Συν» και η Κοιν. Σ.Επ. «Φυλώ» με προϊόντα καθαρισμού από λάδι ελιάς. Στον χώρο της έκθεσης προφανώς υπήρχαν και τα Π.Ο.Π. μήλα ΖAGORIN, αλλά και το Πετιμέζι ZAGORIN από Φιρίκια Π.Ο.Π Πηλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που παράγεται από στα εργαστήρια του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

«Σκοπός αυτής της πρωτόγνωρης συνεργασίας, είναι να συμβολίσουμε, για άλλη μια φορά και έντονα, την άποψη ότι μόνο μέσω του συνεργατισμού θα κάνουμε ένα σίγουρο βήμα εμπρός σαν κοινωνία, τοπικά αλλά και ευρύτερα» ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του σχετικά ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αντώνιος Λάσκος.

«Για εμάς, που πιστεύουμε ότι ο Συνεργατισμός είναι το όχημα ανάπτυξης του πρωτογενή τουλάχιστον τομέα στη πατρίδα μας , κρίθηκε απαραίτητο στη σημερινή εκδήλωση να είναι παρόντα τα παραγωγικά συνεταιριστικά σχήματα του Νομού μας, είτε είναι αμιγώς γυναικεία είτε μεικτά», ανέφερε η Αντιπρόεδρος του ΖΑΓΟΡΙΝ, όπως προτιμούν να αναφέρουν οι περισσότεροι τον Α.Σ. Ζαγοράς – Πηλίου, Δέσποινα Βαρούτα, η οποία συντόνισε τη διαδικασία.

Χαιρετισμό απεύθυναν κατά σειρά ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, η Υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλειος Χατζόπουλος, η αρμόδια Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Χριστοδούλου και εκπρόσωποι των αμιγώς γυναικείων φορέων της περιοχής, ήτοι της Ένωσης Γυναικών Ζαγοράς, της Ομάδας Γυναικών του Α.Σ. Ανηλίου, της Α.Μ.Κ.Ε. Γυναικών Τσαγκαράδας «Αλθαία» και του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, του πρώτου γυναικείου Συνεταιρισμού στον Νομό Μαγνησίας. Χαιρετισμό είχαν αποστείλει και αναγνώστηκε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Μοιράσου το άρθρο: