Μία ακόμα βουτιά στον μαγικό κόσμο του Μozart
26 Μαρ 2018
Αφιέρωμα στην χορωδιακή μουσική από τους Απάτσι
16 Απρ 2018

«Στεκόταν η μάνα λυπημένη δίπλα στον σταυρό»

Matthias Grünewald’s “Crucifixion” (1512–1516) was once described by then Cardinal George Ratzinger as perhaps the most moving depiction of the Crucifixion.

Μοιράσου το άρθρο:

Εν όψη των εορτών του Πάσχα, στην τελευταία μας εκπομπή κάναμε ένα ταξίδι στον χρόνο με όχημα την σταύρωση του Χριστού όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τον ύμνο του 13ου αιώνα «Stabat Mater Dolorosa». Αυτός ο ύμνος της Καθολικής Εκκλησίας έχει μελοποιηθεί από πλειάδα συνθετών της Δυτικής μουσικής, εκφράζοντας μία διαχρονικότητα που ξεκινά από τον 16ο αιώνα και φτάνει ως τον 21ο.

Όλοι οι μεγάλοι συνθέτες δεν έμειναν ασυγκίνητοι από το δράμα της μητέρας που έβλεπε τον υϊό της να ψυχορραγεί επάνω στον σταυρό και κατέθεσαν στη μουσική ιστορία την δική τους εκδοχή ξεκινώντας από τον Palestrina και τον Pergolesi ως τον Schubert,Rossini,Verdi και Dvorak μέχρι τον Poulenc,Szymanowski και Jenkins.

Κάναμε μία ενδεικτική επιλογή ακολουθώντας το νήμα της ροής του ύμνου με χρονικά άλματα ώστε να υπάρχει η αίσθηση της αδιάλειπτης επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων εποχών.

Παράλληλα είχαμε τη χαρά να έχουμε στην παρέας μας την διακεκριμένη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου με την οποία κάναμε πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

 

Μοιράσου το άρθρο: