Δ. Κολυνδρίνη: Ζητά ειδικά μέτρα για τους υποψηφίους των πανελλαδικών από Τσαγκαράδα – Ζαγορά
12 Μαρ 2018
ΔΑΣ ΟΤΑ: Ενημέρωση για απογραφή για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
13 Μαρ 2018

Διαπαραταξιακή για ανάκληση από το Υπουργείο της άδειας καύσης RDF από την ΑΓΕΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Πρόταση για την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα διεκδικήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει διά νόμου την άδεια καύσης RDF από την ΑΓΕΤ – και άλλες βιομηχανίες- κατέθεσε στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, που έγινε παρουσία εκατοντάδων πολιτών, ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος.

Ο ίδιος κατέθεσε πρόταση και για χρηματοδότηση της Εταιρείας από τον Δήμο, ώστε να στραφεί στη χρήση φυσικού αερίου, αναφορά που στην δευτερολογία του ωστόσο, ανασκεύασε, λέγοντας πως η πρόταση αφορά την χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και όχι από τον Δήμο.

Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους της ομάδας πλειοψηφίας, καθώς και του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Δύναμη Βόλου», Τέλη Δουλόπουλου (δήλωσε ωστόσο «όχι» στο θέμα της λειτουργίας εργοστασίου SRF), αλλά και του ανεξάρτητου συμβούλου, κ. Νίκου Χαυτούρα

Στο τέλος της συνεδρίασης εξάλλου – που ξεκίνησε στις 19:00 και ολοκληρώθηκε στις 23:30 – ανακοινώθηκε πως για αύριο Τρίτη, στη μία το μεσημέρι, μέλη της Δημοτικής Αρχής θα μεταβούν στην ΑΓΕΤ, θα προβούν σε συμβολικό αποκλεισμό και θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της καύσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα της λειτουργίας του εργοστασίου στον ΧΥΤΑ, ο Αχιλλέας Μπέος τόνισε πως το τί θα παράγει, είναι συζητήσιμο, με γνώμονα το συμφέρον της πόλης.

Η σημερινή, ειδική συνεδρίαση, ήταν η πρώτη με τον Αχιλλέα Μπέο στη θέση του δημάρχου ξανά, ύστερα από δύο χρόνια που είχε τεθεί σε αργία και παρότι αρχικά, η διαδικασία ξεκίνησε ομαλά και το κλίμα ήταν ήρεμο, δεν ξέφυγε τελικά, από την πεπατημένη της έντασης που προκάλεσαν χαρακτηρισμοί του δημάρχου προς συμβούλους των μειοψηφιών (κομματικά κοπρόσκυλα, κουκουλοφόροι, αποτυχημένοι κ.λ.π.) και απαξιωτικές αναφορές.

Οι επικεφαλής

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» και των «Δρόμων Συνεργασίας», κ.κ. Νατάσσα Οικονόμου και Μαργαρίτης Πατσιαντάς αντίστοιχα, ανέγνωσαν τις δύο εισηγήσεις σχετικά, τόσο με το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, όσο και σε σχέση με την λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας SRF στον ΧΥΤΑ του Δήμου Βόλου.

Η κ. Οικονόμου διάβασε εισήγηση 15 δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών εκτός του Απ. Νάνου και Θ. Τσαλούχα και χαρακτήρισε επικίνδυνη την απόφαση για δημιουργία μονάδας που θα παράγει SRF στον ΧΥΤΑ.
«Η Δημοτική Αρχή δεν έχει πει από πού θα χρηματοδοτηθεί το έργο, δεν είναι γνωστή η βιωσιμότητα της μονάδας και τα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη και τους πιθανούς αγοραστές του προϊόντος, ενώ δεν υπολογίστηκε ο κίνδυνος από τη μη απορρόφηση του παραγόμενου προϊόντος», τόνισε.
Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου η απόφαση για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF είναι έωλη, ασύμφορη και επικίνδυνη για την τοπική κοινωνία, ενώ η μόνη λύση είναι η ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τους 15 συμβούλους, το ΔΣ να αποφασίσει την ανάκληση της απόφασης για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF και τη δημιουργία εγκατάστασης για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργαρίτης Πατσιαντάς χαρακτήρισε επικίνδυνη την καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία, καθώς απαιτεί συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αξιόπιστες μετρήσεις και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όπως είπε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εφαρμοστούν οι όροι ασφαλείας για τη λειτουργία του εργοστασίου, καθώς και για την ποιότητα των παραγόμενων SRF και RDF.

Ο κ. Πασιαντάς πρότεινε ακόμη, να υπάρξει συμπόρευση με τους πολίτες για κοινωνικό έλεγχο και να τοποθετηθούν δημόσια οι βουλευτές για το θέμα.

Ο κ. Απόστολος Νάνος από την ΛΑΣ, μίλησε για επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων υπό τον δήθεν κίνδυνο του κλεισίματος της ΑΓΕΤ ή των απολύσεων. Πρόσθεσε δε, ότι ποτέ, κανένα εργοστάσιο δεν έκλεισε από εργαζόμενους παρά μόνο τους εργοδότες. Όσον αφορά στην αναφορά του δημάρχου περί χρηματοδότησης της ΑΓΕΤ για την χρήση φυσικού αερίου, την χαρακτήρισε κορώνα λαϊκισμού και παραλογισμό. Θεωρώντας δεδομένο ότι η όποια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δεν επαρκεί για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας SRF, ο κ. Νάνος δήλωσε εξάλλου, ότι προωθείται προφανώς, η λύση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή διαφορετικά ο δανεισμός. Ο επικεφαλής της ΛΑΣ δήλωσε τέλος, πως πάγια θέση της παράταξής του, είναι να δοθεί βαρύτητα στην ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Οι φορείς

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», κ.  Κώστας Στεργίου τόνισε πως το δημοτικό συμβούλιο έχει υποχρέωση να σταθεί δυναμικά κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους που βγάζουν κατά παραγγελία τα επιτρεπτά όρια, ενώ οι δύο έλεγχοι ετησίως δεν αρκούν και δίνεται η δυνατότητα στην εταιρία να κάνει και να ανακοινώνει ελέγχους», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε μελέτη πέντε επιστημόνων του ΕΜΠ, με θέμα τις διοξίνες κατά την καύση RDF από τσιμεντοβιομηχανίες, σύμφωνα με τις οποίες, πρόκειται για πολύ επικίνδυνα μικροσωματίδια για τα οποία μάλιστα, δεν έχουν θεσπιστεί κατώτατα όρια, άρα και η ελάχιστη ανιχνεύσιμη ποσότητα είναι επικινδυνη

Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, κ. Στέλιος Λημνιός χαρακτήρισε θετικό που η Δημοτική Αρχή σε ευθυγράμμιση με τους πολίτες έχει σκοπό να μπει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα και την κάλεσε να πάρει πίσω της μηνύσεις, αν πράγματι εννοεί τα όσα λέει. (Η απάντηση του προέδρου κ. Μουλά ήταν ότι δεν κατέθεσαν μήνυση, αλλά αναφορά).
Αναφορικά με την μονάδα παραγωγής SRF δήλωσε πως ένα τέτοιο εργοστάσιο δεν θα είναι βιώσιμο, με συνέπεια το κόστος λειτουργίας του να φορτωθεί στους δημότες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Ευθύμιος Τσάμης τόνισε ότι η καύση RDF, αν δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και διαρκή έλεγχο, είναι επικίνδυνη. «Περιμένουμε από την ΑΓΕΤ να εξηγήσει αν έχει τις προϋποθέσεις, δεν το έκανε και είμαστε, αν όχι αρνητικοί, τουλάχιστον επιφυλακτικοί», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως αναμένει από τον κ. Φάμελλο, να σταθεί απέναντι στο θέμα της καύσης σκουπιδιών όπως έκανε και όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην επιδημιολογική μελέτη, ζήτησε από τον δήμαρχο να επιδείξει ευαισθησία, χρηματοδοτώντας την, όπως έκανε και η Περιφέρεια. Πρόσθεσε δε, πως το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η ΑΓΕΤ, στο πλαίσιο της εταιρικής της ευθύνης.

Ο κ. Κώστας Βολιώτης εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, αφού δήλωσε πως είναι ιστορική η σημερινή συνεδρίαση, χαρακτήρισε έγκλημα την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Σωκρ. Φάμελλου να επιτρέψει την διά θαλάσσης μεταφορά RDF και SRF, καθώς μέχρι τότε, το κόστος χερσαίας μεταφοράς τους, τα καθιστούσε ασύμφορα, ως καύσιμη ύλη, για την τσιμεντοβιομηχανία.

Άλλες τοποθετήσεις

Ο κ. Δουλόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραγωγή RDF και SRF, είτε στο Βόλο, είτε οπουδήποτε αλλού, ενώ επισήμανε την απουσία βουλευτών αλλά και της Περιφέρειας από την συνεδρίαση.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Κώστας Γαργάλας κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για υποκρισία και ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση για την ίδρυση εργοστασίου SRF και την καύση του υλικού από την ΑΓΕΤ.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τέλος, δεν επέτρεψε να αναπτύξει τη θέση του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής, τον οποίο οι κ.κ. Μουλάς και Μπέος κατηγόρησαν ότι έχει συναλλαγές με την ΑΓΕΤ.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: