Παιδικοί φόβοι και πώς αντιμετωπίζονται
1 Φεβ 2018
«Αδέλφια ενωμένα, σπίτια ευτυχισμένα»
15 Φεβ 2018

Οι σχέσεις μεταξύ αδελφών

Μοιράσου το άρθρο:

Οι σχέσεις με τα αδέλφια μας είναι οι πιο στενές και μακρόχρονες σχέσεις της ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα είναι συγκρουσιακές και ανταγωνιστικές. Ας μη ξεχνάμε ότι έχουμε γεννηθεί από το ίδιο σώμα .( Η ετοιμολογία της λέξης αδελφός είναι : ἀ- (αθροιστικό) + *δέλφος / δελφύς (μήτρα), δηλαδή από την ίδια κοιλιά), και έχουμε μεγαλώσει στην ίδια οικογένεια.

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα φυσιολογικό για τα αδέλφια, γιατί πρέπει να μοιραστούν την μητέρα τους, την αγάπη της και την αγκαλιά της χωρίς να το θέλουν. Το μοίρασμα, αυτό που δεν το διάλεξαν και είναι στην αρχή επώδυνο και απειλητικό γίνεται σιγά σιγά αυτό που ενώνει τα αδέλφια. Νιώθουν ότι έχουν κάτι κοινό. Ταυτίζονται μεταξύ τους και με την βοήθεια των γονιών, εκτός από ζήλια και ανταγωνισμό αρχίζουν να νιώθουν αγάπη. Αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται και τα δυο στην ίδια θέση, μια που κανένα τους δεν μπορεί να έχει αποκλειστικά τη γονική αγάπη και την προσοχή. Είναι υποχρεωμένα να την μοιραστούν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συμμαχίας μεταξύ τους.

Πολλά ερωτήματα μας απασχόλησαν στην εκπομπή για τις σχέσεις μεταξύ των αδελφών, και τους τρόπους που μπορούμε οι γονείς να την ενδυναμώσουμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να την ζήσουν άσο γίνεται πιο θετικά και εμπλουτιστικά.

Μοιράσου το άρθρο: