Ο Μαέστρος του Μουσικού Συνόλου «Ρυθμός» στην ΕΡΤ Βόλου
18 Ιαν 2018
Τα σωστά βήματα στο τραγούδι γίνονται με μελέτη και υπομονή
1 Φεβ 2018

Ο Τάσος Σκύλλας μιλά για την τέχνη του πεταλωτή και την αγάπη του για τ΄άλογα

Μοιράσου το άρθρο:

H Δέσποινα Τσούκα υποδέχθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ ένα νέο και ξεχωριστό Βολιώτη τον Τάσο Σκύλλα. Και είναι ξεχωριστός γιατί ο Τάσος είναι Πεταλωτής στο επάγγελμα.
Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στον Βόλο. Σε ηλικία 20 ετών εκδηλώνεται η μεγάλη του αγάπη για τα άλογα. Το 2002 αποφασίζει να γίνει πεταλωτής, για να είναι κοντά στο νέο του ενδιαφέρον.
Παρακολούθησε για δύο χρόνια την καλύτερη σχολή του κόσμου για τεχνίτες που ασχολούνται με τα άλογα, στην Αριζόνα των Η.Π.Α..

Από το 2010 εξασκεί πλέον την τέχνη του πεταλωτή, διατρέχοντας ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα, μοναδικός λαϊκός τεχνίτης του είδους στην περιοχή μας, αλλά και από τους ελάχιστους σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο Τάσος Σκύλλας δεν είχε οικογενειακές καταβολές προς την εν λόγω τέχνη. Η αγάπη του για τα άλογα ήταν η αιτία που τον ώθησε να σκεφτεί τι θα μπορούσε να κάνει, ώστε να είναι σχεδόν καθημερινά μαζί τους και παράλληλα, να τα προσέχει.

Συνεργάζεται με αρκετούς ιππικούς ομίλους, με τον Κεντρικό Ιππικό Σύλλογο Σέσκλου – «Κ.Ι.Σ.», τον Ιππικό Όμιλο «Ιπ.Ο.Τ.Ι.Σ.», τον Ιππικό Όμιλο Βορείων Σποράδων – Horseriding club of North sporades Greece, αλλά και με μεμονωμένους ιδιοκτήτες αλόγων σε μόνιμη βάση.
Εξαιτίας της μεγάλης του αγάπης για τα άλογα, με τον καιρό έμαθε να αντιμετωπίζει και περιπτώσεις αλόγων που ταλαιπωρούνται από κάποιες παθήσεις, όπως ποδοτροχηλίτιδα, ενδονυχίτιδα, οστεόφυτα κ.λπ., γιατί οι τένοντές τους είναι επιβαρυμένοι. Θα λέγαμε, τέλος, ότι πλέον κάνει «θεραπευτικό πετάλωμα».
Ο κοινωνικός περίγυρος αντιμετωπίζει το επάγγελμα με κάποια δυσπιστία, κυρίως όσοι δεν ασχολούνται με τα άλογα, γιατί νομίζουν ότι το επάγγελμά αυτό έχει ουσιαστικά εκλείψει στις μέρες μας. Δε φαντάζονται ότι κάποιος κάνει ακόμη αυτήν τη δουλειά.
Τον ρωτήσαμε εάν είναι τελικά ευχαριστημένος από την επιλογή που έκανε να γίνει πεταλωτής, και μας απάντησε: «Με ευχαριστεί πολύ σ` αυτήν τη δουλειά η καθημερινή πρόκληση που αντιμετωπίζω. Κάθε μέρα δουλεύω με το ίδιο σφυρί, με το ίδιο μαχαίρι, με το ίδιο αμόνι. Αλλά κάθε φορά η πρόκληση είναι διαφορετική. Ποτέ κανένα πετάλωμα δεν είναι το ίδιο, ούτε καν στο ίδιο άλογο. Όταν σηκώνω την οπλή, δεν ξέρω τι με περιμένει και τι θα βρω από κάτω. Η δουλειά μας δεν έχει ρουτίνα, έχει ευθύνη και μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση».
Αποκλειστικός χώρος εργαστηρίου του Τάσου Σκύλλα δεν υπάρχει. Έχει όλα του τα εργαλεία και πηγαίνει σε κάθε περιοχή, όπου πρέπει να καλιγώσει τα ζώα. Παραμένει πάντα ανοιχτός στους ενδιαφερομένους που θέλουν να δουν από κοντά τη δουλειά του και να εκτιμήσουν μια τέχνη μοναδική, δημιουργική και ιδιαίτερα φιλική προς τα ζώα και το περιβάλλον.
Ελάτε στην παρέα μας να τον γνωρίσουμε και ν’ακούσουμε τα τραγούδια που του αρέσουν και θέλει να τα μοιραστεί μαζί μας!

Μοιράσου το άρθρο: