Περίεργη υπόθεση με αιμόφυρτο άτομο στην Β’ ΒΙΠΕ Βόλου
18 Ιαν 2018
Αφιέρωμα στα άτομα με περιορισμένη αυτονομία
18 Ιαν 2018

Ο Μαέστρος του Μουσικού Συνόλου «Ρυθμός» στην ΕΡΤ Βόλου

Μοιράσου το άρθρο:

Η Δέσποινα Τσούκα συζήτησε με το Νίκο Χιώτογλου  για την μεγάλη του αγάπη που είναι η μουσική και την πορεία του έως τώρα στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν δικές συνθέσεις αλλά και τραγούδια από τις συνεργασίες του με γνωστούς καλλιτέχνες από τις συναυλίες του με την ορχήστρα Ρυθμός.

Ο Νίκος Χιώτογλου είναι καθηγητής μουσικής. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1984 και προέρχεται από οικογένεια, η οποία έχει άμεση σχέση με την ελληνική μουσική. Από πολύ μικρή ηλικία ανδρώνεται μουσικά σε ένα περιβάλλον, το οποίο σχετίζεται με το χορωδιακό τραγούδι, τους έντεχνους και παραδοσιακούς δημιουργούς αλλά και την Κλασσική μουσική.

Σε ηλικία έξι ετών αρχίζει να ασχολείται με την μουσική, ξεκινώντας με μαθήματα πιάνου και θεωρητικών, ενώ παράλληλα σπουδάζει την τέχνη της Χορωδιακής Μουσικής ως μέλος της Παιδικής Δημοτικής Χορωδίας Βόλου με Μαέστρο την Φανή Καρκάλα.

Κορυφαίο γεγονός για το Νίκο Χιώτογλου αποτελεί η φοίτηση δίπλα στον καθηγητή και Μαέστρο Γιάννη Καρκάλα (1995-2015), από το τμήμα του οποίου αποφοιτά με Άριστα στα Πτυχία Αρμονίας, Φούγκας, Αντίστιξης και Διεύθυνσης Χορωδίας.

Παράλληλα σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ είναι μέλος της Πολυφωνικής Χορωδίας Βόλου από το 1997, με την οποία έχει συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές (Ηρώδειο και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Ελεύθεροι Πολιορκημένοι – Γιάννης Μαρκόπουλος, ZbignewPreisner κ.α.), διεθνή και εγχώρια Φεστιβάλ (Λορέττο, Μπολόνια, Βιτσέντζα κ.α.). 

Το 2012 ο Νίκος Χιώτογλου ιδρύει το Μουσικό Σύνολο «ΡΥΘΜΟΣ», το οποίο αποτελείται από 16 και πλέον μουσικούς παραδοσιακών και ευρωπαϊκών μουσικών οργάνων.

Από το 2014 ξεκινά μια πορεία έντονης δραστηριότητας και καινοτομίας (Φεστιβάλ Λεμάν – Σεπτέμβρης 2014, Συναυλία «Μεσόγειος» 2015, Συναυλία Ντουμπάι-Οκτώβρης 2016), η οποία συνεχίζεται με διάφορες καλλιτεχνικές συνεργασίες του Συνόλου (Συναυλία Κώστας Μακεδόνας-Ιούλιος και Σεπτέμβρης 2016 και 2017, Συναυλία Γιάννης Κότσιρας – Ιούλιος 2017 κ.α.) μέχρι και σήμερα.
Παράλληλα ιδρύεται (2014) η Γυναικεία – Εφηβική Χορωδία του Ωδείου Βόλου «ΡΥΘΜΟΣ», με έδρα το ομώνυμο Ωδείο.

Σταθμός στην έως τώρα καλλιτεχνική του πορεία είναι η Ίδρυση και Διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2015), η οποία αριθμεί 70 χορωδούς φοιτητές.

Μοιράσου το άρθρο: