Αφιέρωμα στον David Bowie
12 Ιαν 2018
Εκκενώθηκε οικισμός λόγω του κινδύνου πλημμύρας στην Καρδίτσα
13 Ιαν 2018

Αφιέρωμα στην οπερέτα από τους Απάτσι

Erin Morley as Olympia in Offenbach's "Les Contes d’Hoffmann." Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera

Μοιράσου το άρθρο:

Στην πρώτη εκπομπή της χρονιάς για το 2018 οι ‘Απάτσι’ Πάνος Γαλανόπουλος και Μάριος Νιζάμης επέλεξαν να κάνουν ένα αφιέρωμα , κρατώντας ζωντανή την ανάμνηση από την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης,στην βιεννέζικη οπερέτα μαζί με μία σύντομη ιστορική αναφορά.
Η ιστορία της οπερέτας ξεκινάει στην Γαλλία με τον Jacques Offenbach. Η ευφυΐα μαζί με την σάτιρα των ηθών και της πολιτικής ήταν ένας ακαταμάχητος συνδιασμός που γρήγορα εξαπλώθηκε σ’ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική.
Στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία στα πρότυπα Οffenbach ο Suppé αναλαμβάνει την δημιουργία γερμανόφωνης οπερέτας που ονομάστηκε ‘βιεννέζικη’. Τα ηνία αναλαμβάνει ο Johann Strauss II στην επονομαζόμενη ‘χρυσή περίοδο’ όπου με τη ‘Νυχτερίδα’ του κατακτά τον κόσμο.Η επέλαση της οπερέτας συνεχίζεται και τον 20ο αιώνα με τους Franz Lehár και Emmerich Kálmán ενώ ανεπηρέαστη δεν έμεινε και η Ελλάδα που παρουσίασε την δική της εγχώρια δυναμική.
Στην εκπομπή ακούστηκαν αποσπάσματα από διάσημα έργα των Offenbach [Ορφέας στον Άδη κ.α] , Suppé , Johann Strauss II [Νυχτερίδα κα.] , Lehár [Εύθυμη Χήρα] Kálmán [Η πριγκίπισσα των τσάρντας κ.α ] Στάθη Μάστορα.

Μοιράσου το άρθρο: