Συνάντηση Κ. Αγοραστού με Πρόεδρο Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο
12 Ιαν 2018
ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας: Αλήθειες και ψέματα για Εργασιακά και Απεργία
12 Ιαν 2018

ΑΔΕΔΥ: Παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση ψηφίσματος στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Η Ε.Γ. του νομαρχιακού τμήματος Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων. Ακολούθησε συζήτηση στα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και επίδοση ψηφίσματος, μέσω του οποίου ζητείται από τους τοπικούς βουλευτές να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Στη διάρκεια της συζήτησης, μεταξύ άλλων, έγινε λόγος για κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πολυδιάστατη, πολιτική και θεσμική, ενώ ιδιαίτερα για το ζήτημα της απεργίας, ειπώθηκε ότι καταστρατηγούνται κεκτημένα δικαιώματα, ενώ το μέτρο χαρακτηρίστηκε νεοφιλελεύθερο, από μια κυβέρνηση που θέλει να κατονομάζεται αριστερή και προοδευτική. Από την πλευρά εκπροσώπων της Νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε ότι είναι ψευδές ότι καταργείται το δικαίωμα στην απεργία. Η μόνη αλλαγή που εμπεριέχεται στην διάταξη για την Τρίτη αξιολόγηση, αφορά στον κανόνα της απαρτίας στη λήψη απόφασης για απεργία από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία. Αυτή τη στιγμή, το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι για τη λήψη απόφασης για απεργία στα επιχειρησιακά σωματεία πρέπει να παρίσταται στη γενική συνέλευση στο 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Συμφωνήθηκε το 1/3, να γίνει 1/2.
Και ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Θεσσαλίας) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. σε σωματεία σούπερ μάρκετ ή τράπεζες), καθώς και στις δευτεροβάθμιες και στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων συλλόγων δεν πείστηκαν από τα λεγόμενα, «ο καιρός περνάει και όλοι κρινόμαστε»,  ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Το ψήφισμα

Κι ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατυμπανίζουν σε  κάθε ευκαιρία τη δήθεν «καθαρή» έξοδό μας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, μέσα στις επόμενες μέρες φέρνουν στη Βουλή για ψήφιση τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων και την επαναφορά της απαράδεκτης τροπολογίας Αχτσιόγλου για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, για το οποίο τόσοι αγώνες και θυσίες έχουν γίνει από τους εργαζόμενους σε όλον τον πλανήτη.
Μαζί με την επαναφορά της τροπολογίας φέρνουν για ψήφιση την αλλαγή του νόμου Κατσέλη, έτσι ώστε οι πλειστηριασμοί να γίνονται ευκολότερα, καθώς και μέτρα για την εκπαίδευση όπως: το υποχρεωτικό 30ωρο παραμονής στο σχολείο, μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων κτλ.
Τα μέτρα αυτά, καθώς και εκείνα που προϋπάρχουν και αυτά που θα ακολουθήσουν με την τέταρτη αξιολόγηση, στις αρχές του Απρίλη, όχι μόνο δεν συνιστούν «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, αλλά συνεπάγονται και νέα βάρη ιδιαίτερα επαχθή για τους εργαζόμενους.
Εξάλλου, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σημερινή Κυβέρνηση, πέρα από το τρίτο μνημόνιο, που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015 (Ν. 4336/2015), ψήφισε στη Βουλή τον περασμένο Μάιο, και νέα μέτρα που φτωχοποιούν ακόμη περισσότερο τους εργαζομένους, όπως:
Μείωση των συντάξεων έως και 40% για νέους και παλιούς ασφαλισμένους (3.000.000 συνταξιούχοι) με τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).
Μείωση του αφορολόγητου από τα 9.600 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που συνεπάγεται 700 ευρώ μείον τον χρόνο στις αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Αύξηση της φορολογίας, μέσω της κατάργησης του 1,5% έκπτωσης φόρου, καθώς και αυξήσεις στις εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ.
Αύξηση του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα κλπ.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν και τα νέα προαπαιτούμενα από τη Βουλή.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Καρδίτσας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να επιδώσει το παρόν ψήφισμα στους Κυβερνητικούς βουλευτές του Ν. Καρδίτσας, ζητώντας τους να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, μιας και η ψήφισή του προκαλεί το κοινό αίσθημα και θα τους φέρει απέναντι σε όλη την τοπική κοινωνία.

Μοιράσου το άρθρο: